Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αυτός ήτο ο Κολοκοτρώνης που φυλακίσαμε και παρολίγον να τον θανατώσουμε…

Ήταν Φεβρουάριος του 1828. Οι μέρες του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο τελείωναν. Δεν ήταν πια αήττητος και ο στόλος του κατεστραμμένος. Στην πραγματικότητα ήταν καθ΄ ολοκληρίαν αποκλεισμένος στην Πελοπόννησο από τους επαναστατημένους Έλληνες. Τρία χρόνια σκορπούσε τον θάνατο και συντελούσε στον πλήρη αφανισμό και εξανδραποδισμό των Ελλήνων. Όμως τώρα ήταν διαφορετικά. Ο Καποδίστριας ήταν Κυβερνήτης της Ελλάδος και ο Κολοκοτρώνης είχε κλείσει τον Ιμπραήμ στην Τρίπολη σαν την γάτα με το ποντίκι. Θα μπορούσε ο Κολοκοτρώνης να τον κατασπαράξει μέσα στα λείψανα των οχυρωμάτων της Τριπολιτσάς και των ξεχαρβαλωμένων κανονοστασίων της. Δεν το έκανε και με την βοήθεια των Γάλλων ο Ιμπραήμ γύρισε στην Αίγυπτο. Ιδού όμως τι του έγραφε ο Μέγας Κολοκοτρώνης του Ιμπραήμ όταν τον είχε μέσα στα χέρια του, έτοιμο να τον χάψει.

«Την αρετήν του ανθρώπου και οι ίδιοι του οι εχθροί την θαυμάζουν, ο κατά το Λεοντάρι προχθεσινός ηρωισμός σου, εις την απελευθέρωσιν των περί την Τριπολιτσάν αιχμαλωτισθέντων Ελλήνων με εκίνησε και εις έπαινον και εις θαυμασμόν, τούτο το ωραίον παράδειγμα εβιάσθην να το μιμηθώ, και ιδού παραιτώ και εγώ ελευθέρους τους ευρεθέντας υπό την εξουσίαν μου αιχμαλώτους Τούρκους, και θέλω απελευθερώσει ακολούθως και όλους τους ευρισκόμενους εις τας χείρας μερικών ένδον της επαρχίας Καρυταίνης, και επειδή η τύχη του πολέμου είναι κοινή, ας απαλλάξωμεν τους δυστυχείς αιχμαλώτους εκ των δεσμών της δουλείας, και ας ανοιχθή ανάμεσον μας νέον στάδιον δόξης, ποιος δηλαδή να εξαπεράση τον άλλον εις την προς τους αιχμαλώτους φιλανθρωπίαν. Η ιστορία των εθνών ετράνινε τα ονόματα, περισσότερον των όσοι ενίκησαν τα πάθη των και εφάνησαν γενναιόφρονες, από των όσοι εσκέπασαν την γην με τα πτώματα των εχθρών των.»

Αυτός ήτο ο Κολοκοτρώνης που φυλακίσαμε και παρολίγον να τον θανατώσουμε…
Η ορθογραφία του κειμένου της αντιγραφής είναι του πρωτοτύπου χειρογράφου, εκδοθέν υπό του Χ.Ν.Φιλαδελφέως το 1856 από το αρχείο του Ιωάννη Θεοδώρου Κολοκοτρώνη.
Σε Σύγχρονη Ανατύπωση
Εκδόσεις Καγιάφας
Στεμνίτσα (Υψούς) Γορτυνίας – Αρκαδίας
Κυπαρισσία 2011

Αποστολέας και μίνι εισαγωγικό σχόλιο

Πάνος Ευαγγελόπουλος
Επίκουρος Καθηγητής
Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αντίστροφη μέτρηση για το κρίσιμο δημοψήφισμα στην Ιταλία - Όλα τα πιθανά σενάρια

Mε το tapering από την FED  του QE, περιμέναμε αντιστροφή της bullmarket  που ξεκίνησε το 2008, με  το Brexit μιλάγανε για τσουνάμι στις αγορές, με την  πιθανότητα εκλογής Τραμπ, καταιγίδες και θύελλες, με την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων από την FED, selloff, καθώς ήδη η κεντρική τραπεζίτης των ΗΠΑ έχει προϊδεάσει  σήμερα τις αγορές, ότι σύντομα επίκειται αύξηση των επιτοκίων ( Πιθανά τον Δεκέμβριο, εξου και η ισοτιμία EUR/USD στο 1.05), καθώς επενδυτικά κεφάλαια εγκαταλείπουν την ευρωζώνη και ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ . Τίποτα από την καταστροφολογία δεν έχει γίνει ακόμα…. Δύσκολο να πει κανείς ποιος έχει δίκιο και άδικο σε αυτή την «φαρσοκωμωδία "      Τώρα μας προκύπτει το δημοψήφισμα στην Ιταλία και οι φόβοι και τα σενάρια έχουν πάρει φωτιά…. Περίπου 51 εκατ. Ιταλοί καλούνται σήμερα να ψηφίσουν για το συνταγματικό δημοψήφισμα. πιθανόν να γίνει πιθανόν να μην γίνει τίποτα… στην συνέχεια θα αναδειχτούν και άλλοι κίνδυνοι κλπ… και πολύ πιθανόν να προκύψει πρόβλημα καθώς Νομοτε…

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ " ΤΑ ΚΟΝΤΟΒΟΥΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 "

ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΡΙΠΥΛΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ : ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΣΑΦΛΑΟΥΡΟ ΣΤΟ ΛΑΝΤΖΟΥΝΑΤΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ !

Ο Ελληνικός χώρος, σε άλλους καιρούς, σπάρθηκε από κάστρα, που στάθηκαν τα παρατηρητήρια των σημείων του ορίζοντα. Τα κάστρα, κρατούσαν όρθια την ψυχή τους και η πνοή τους απλωνόταν κυριαρχικά σε ψηλά βουνά, φωτεινές πεδιάδες και γλαυκές θάλασσες.Ένα από αυτά τα κάστρα, είναι και το Σαφλαούρο Τριφυλίας.Η ονομασία του είναι Ενετική. Προέρχεται από το San Flauro, που σημαίνει Άγιος Φλώρος. Βρίσκεται δίπλα στο χωριό Λαντζουνάτου, στην κορυφή του κωνικού βουνού Ψηλοπυργάκι, σε υψόμετρο 850 μέτρων. Γύρω του τα βουνά Μπούρα και Προφήτης Ηλίας και κάτω το ιστορικό «Αλώνι» από την εποχή της Τουρκοκρατίας, δίπλα στον Άη-Θανάση, που γιορτάζει το Μάη.
Το κάστρο, είναι ένα από τα πιο καλά οχυρωμένα των Κοντοβουνίων. Μικρό σε διαστάσεις, αλλά με θαυμάσια αρχιτεκτονική. Οι διαστάσεις του, ακολουθούν τη φυσική διαμόρφωση του εδάφους, με μεγαλύτερο μήκος τη βόρεια και τη νότια πλευρά, στην οποία βρισκόταν και η πύλη του.   Στις τέσσερις άκρες του, είναι 4 ψηλοί πύργοι, κούφιοι από μέσα που επικοινωνού…