Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας: Είναι η λύση ;

"....Σχολιασμός-προβληματισμός απο τον Διανέλο Γεωργούδη, μέλος της Εθνικής Επιτροπής της "Δημιουργία, ξανά!"..."
 
 
 
Βλέπω με λύπη πολλούς απογοητευμένους συμπολίτες να εκφράζουν την γνώμη ότι “δεν υπάρχει σωτηρία”. Κατά την προσωπική μου γνώμη η καλύτερη λύση για να βγούμε από το συνεχιζόμενο φιάσκο είναι η πρόταση του Λεβέντη. Την οποία παρατηρώ ότι στελέχη της ΝΔ συχνά διαστρεβλώνουν στον δημόσιο διάλογο. Ο Λεβέντης *δεν* προτείνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας με την έννοια μιας κυβέρνησης συνεργασίας διάφορων κομμάτων είτε τώρα είτε μετά από εκλογές (που συνεπάγεται πολλούς πολιτικούς γύρω από την σούπα να βάζουν την κουτάλα). Αυτό που προτείνει είναι μια κυβέρνηση τεχνοκρατών με στήριξη όλων των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, δηλ. με την ψήφο εμπιστοσύνης 267 βουλευτών της σημερινής βουλής. Και αυτή η κυβέρνηση τεχνοκρατών να έχει την εντολή να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση (το οποίο συνεπάγεται να βάλει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης). Και να το επιτύχει με τον πιο δίκαιο τρόπο που μπορεί, προστατεύοντας ειδικά τους πιο αδύναμους.
Ένα πλεονέκτημα αυτής της λύσης είναι ότι η κυβέρνηση τεχνοκρατών θα έπαιρνε αποφάσεις χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος και άρα με μόνο γνώμονα το καλό του τόπου. Ένα δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι κανένα από τα πολιτικά κόμματα που την υποστηρίζουν θα πλήρωνε μεγαλύτερο πολιτικό κόστος από το διπλανό του. Ένα τρίτο πλεονέκτημα είναι ότι εξ' ορισμού θα κυβερνούσαν άξια άτομα που γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει και πώς μπορεί να γίνει. Που επειδή θα έκαναν το σωστό με δίκαιο τρόπο θα μπορούσαν καλύτερα να εξηγήσουν στην κοινωνία τον λόγο των αποφάσεών τους. Ένα τέταρτο πλεονέκτημα είναι ότι μια τέτοια κυβέρνηση άμεσα θα έδινε το καλύτερο δυνατό μήνυμα στις αγορές, αλλά θα ενέπνεε μεγάλη εμπιστοσύνη στους εταίρους διευκολύνοντας σημαντικά τις διαπραγματεύσεις.
Ως λύση δεν είναι κάτι το πρωτάκουστο. Είναι η λύση που επέλεξε η Ιταλία με την κυβέρνηση Monti. Και δεν είναι αντιδημοκρατική. Στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία την εξουσία την έχουν οι βουλευτές που είναι οι αντιπρόσωποι του λαού, και αυτοί ορίζουν την κυβέρνηση του τόπου. Είναι μια απολύτως εφικτή διέξοδος αν υπήρχε η πολιτική βούληση κυρίως εκ μέρους των Μητσοτάκη και Τσίπρα. Οι οποίοι πρέπει να ευελπιστούμε ότι θα δούνε ότι αυτή η λύση είναι όχι μόνο η καλύτερη για την χώρα αλλά και η καλύτερη για τα κόμματα που ηγούνται.
Όσο για εκλογές ας περιμένουμε μέχρι το 2019. Δεν βλέπω γιατί τόση βιασύνη, ή μάλλον μου φαίνεται ότι έχει νόημα να βιάζονται μόνο αυτοί που προσβλέπουν σε κομματικό βόλεμα.
Παρεμπιπτόντως αναφέρω τον Λεβέντη απλώς διότι συμφωνώ με την πρότασή του. Την ίδια πρόταση έχω καταθέσει δημόσια από από τις αρχές του 2015 και εγώ, δηλ. ίσως πριν από αυτόν. Ούτως ή άλλως το θέμα δεν είναι η πατρότητα της ιδέας αλλά αν είναι η σωστή.
 
- απο τον Διανέλο Γεωργούδη, μέλος της Εθνικής Επιτροπής της "Δημιουργία, ξανά!"

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αντίστροφη μέτρηση για το κρίσιμο δημοψήφισμα στην Ιταλία - Όλα τα πιθανά σενάρια

Mε το tapering από την FED  του QE, περιμέναμε αντιστροφή της bullmarket  που ξεκίνησε το 2008, με  το Brexit μιλάγανε για τσουνάμι στις αγορές, με την  πιθανότητα εκλογής Τραμπ, καταιγίδες και θύελλες, με την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων από την FED, selloff, καθώς ήδη η κεντρική τραπεζίτης των ΗΠΑ έχει προϊδεάσει  σήμερα τις αγορές, ότι σύντομα επίκειται αύξηση των επιτοκίων ( Πιθανά τον Δεκέμβριο, εξου και η ισοτιμία EUR/USD στο 1.05), καθώς επενδυτικά κεφάλαια εγκαταλείπουν την ευρωζώνη και ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ . Τίποτα από την καταστροφολογία δεν έχει γίνει ακόμα…. Δύσκολο να πει κανείς ποιος έχει δίκιο και άδικο σε αυτή την «φαρσοκωμωδία "      Τώρα μας προκύπτει το δημοψήφισμα στην Ιταλία και οι φόβοι και τα σενάρια έχουν πάρει φωτιά…. Περίπου 51 εκατ. Ιταλοί καλούνται σήμερα να ψηφίσουν για το συνταγματικό δημοψήφισμα. πιθανόν να γίνει πιθανόν να μην γίνει τίποτα… στην συνέχεια θα αναδειχτούν και άλλοι κίνδυνοι κλπ… και πολύ πιθανόν να προκύψει πρόβλημα καθώς Νομοτε…

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ " ΤΑ ΚΟΝΤΟΒΟΥΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 "

ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΡΙΠΥΛΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ : ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΣΑΦΛΑΟΥΡΟ ΣΤΟ ΛΑΝΤΖΟΥΝΑΤΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ !

Ο Ελληνικός χώρος, σε άλλους καιρούς, σπάρθηκε από κάστρα, που στάθηκαν τα παρατηρητήρια των σημείων του ορίζοντα. Τα κάστρα, κρατούσαν όρθια την ψυχή τους και η πνοή τους απλωνόταν κυριαρχικά σε ψηλά βουνά, φωτεινές πεδιάδες και γλαυκές θάλασσες.Ένα από αυτά τα κάστρα, είναι και το Σαφλαούρο Τριφυλίας.Η ονομασία του είναι Ενετική. Προέρχεται από το San Flauro, που σημαίνει Άγιος Φλώρος. Βρίσκεται δίπλα στο χωριό Λαντζουνάτου, στην κορυφή του κωνικού βουνού Ψηλοπυργάκι, σε υψόμετρο 850 μέτρων. Γύρω του τα βουνά Μπούρα και Προφήτης Ηλίας και κάτω το ιστορικό «Αλώνι» από την εποχή της Τουρκοκρατίας, δίπλα στον Άη-Θανάση, που γιορτάζει το Μάη.
Το κάστρο, είναι ένα από τα πιο καλά οχυρωμένα των Κοντοβουνίων. Μικρό σε διαστάσεις, αλλά με θαυμάσια αρχιτεκτονική. Οι διαστάσεις του, ακολουθούν τη φυσική διαμόρφωση του εδάφους, με μεγαλύτερο μήκος τη βόρεια και τη νότια πλευρά, στην οποία βρισκόταν και η πύλη του.   Στις τέσσερις άκρες του, είναι 4 ψηλοί πύργοι, κούφιοι από μέσα που επικοινωνού…