Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ΚΥΘΗΡΙΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΛΛΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ BLOG NEWS "O KAHMΟΣ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ" !!!

Μια μάνα στην ακρογιαλιά μοιρολογεί και κλαίει..
έχει αβάσταχτο καημό και στο θεό το λέει…!

Στο βάθος στον ορίζοντα η σκέψη της πλανάται...
στην αγκαλιά της θάλασσας ο μονογιός κοιμάται…!

Η θάλασσα της έκλεψε το μόνο στήριγμα της...
παραμιλά οδύρεται χάνει τα λογικά της…!

Εσύ κακούργα θάλασσα μου πήρες την ψυχή μου..
βουτά μέσα στα κύματα πάρε και τη ζωή μου…!!!






ΜΠΑΜΠΗ ΖΕΡΒΟΣ- Ο <<ΚΥΘΗΡΙΟΣ>>
Στην καθημερινότητα   τυγχάνει πολλές φορές να συναναστρεφόμαστε με ανθρώπους,  που είναι ξεχωριστοί, καθώς το πνεύμα , η αντίληψη και η  οξυδέρκεια,  τους κάνει ξεχωριστούς στην κοινωνία. Ένας από αυτούς , είναι ο αγαπητός Μπάμπης Ζερβός <<ο Κυθηριος>>, όπως τον αποκαλούν οι στενοί φίλοι, συμπεριλαμβανομένου και του γράφοντος.  Ερασιτέχνης εραστής της Ποίησης της Λαογραφίας και της Σάτιρας.  Ως εκ τούτου, με τον  <<Κυθήριο>>  έχω την τύχη αρκετά συχνά να συναντιόμαστε μαζί με εξαιρετικούς φίλους ( Μιχάλη, Δημήτρη, συχνά κάποια πρωινά Κυριακών, σε στέκια  της παρέας τα οποία  βρίσκονται στην  όμορφη παραλιακή Αθήνα, πίνοντας όλοι μαζί το καφεδάκι μας.  Στις συναντήσεις αυτές, ο   <<Κυθήριος >>,  βρίσκει μια θαυμάσια ευκαιρία να ξεδιπλώσει  με πάθος και ζέση την καλλιτεχνική φύση που τον διακρίνει, απαγγέλλοντας  λαϊκά ποιήματα, αλλά και πολιτικές και κοινωνικές σάτιρες, με τον δικό του ευπροσήγορο τρόπο,  χωρίς να λείπουν τα κλασικά λογοτεχνικά κείμενα με όμορφες ιστορίες βγαλμένες απο την ζωή.  Από την άλλη, εμείς  δράττουμε της ευκαιρίας και  απολαμβάνουμε τις όμορφες στιγμές που μας προσφέρει ο αγαπητός φίλος μας!    Είναι αυτονόητο,  ότι ο Κυθήριος βρίσκεται στο επίκεντρο της παρέας,  αφού μας  κάνει περισσότερο όμορφο το Κυριακάτικο πρωινό. Θα πρέπει να επισημάνουμε το γεγονός ότι, ο αγαπητός Μπάμπης είναι ερασιτέχνης και ασχολειται από χόμπι και μόνο, καΙ ότι γράφει είναι απόρροια της  ψυχικής διάθεσης  και του συναισθήματος, που τον διακατέχει.  Αγωνιστής στην ζωή, καθώς από μικρός αναγκάστηκε για βιοποριστικούς λόγους να μεταναστεύσει , από τα Κύθηρα στην Αθήνα και να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια, έτσι ώστε να ανταπεξέλθει στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της ζωής  και της εργασίας  του ελεύθερου επαγγελματία της εποχής και αργότερα  της όμορφης  οικογένειας που απέκτησε. Στην παρούσα χρονική στιγμή, όντας συνταξιούχος πλέον και καταξιωμένος επαγγελματίας, ξεδιπλώνει τον εσωτερικό  κόσμο και πνεύμα, προσφέροντας  σε όλους εμάς τα όμορφα ποιήματα, αλλά και καυστικές σάτιρες και λαϊκές ιστορίες,  που θα παρουσιάζουμε  στην συνέχεια στο blog μας. 

Το ΣΕΛΛΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ BLOG NEWS, ευχαριστεί θερμά τον αγαπητό μας Μπάμπη Ζερβό ,  για το υφιστάμενο ομορφο ποίημα, αλλά  και την τιμή που μας κάνει να  φιλοξενήσουμε σταδιακά   στον ιστότοπο  τα καλλιτεχνικά βιώματα και σκέψεις, που έχει αναπτύξει τόσα χρόνια. 
Ο Διαχειριστής του ΣΕΛΛΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  Blog News Nemesis , Βασίλειος Αργυρόπουλος

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

ΙΘΑΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ!

Κάθε φορά που θέλουμε να εξιστορήσουμε μια φανταστική ιστορία, ξεκινάμε συνήθως με το  ¨μια φορά κι έναν καιρό¨. Όταν όμως θέλουμε να περιγράψουμε  μια στιγμή παραμυθένια που τη ζήσαμε,  πως θα ξεκινήσουμε; Ίσως με το… ‘ μια στιγμή σαν μια ολόκληρη ζωή’.  Γιατί αυτό είναι η επιβράβευση μέσα στον αγώνα της ζωής, οι απλές και μικρές στιγμές. Στιγμές που τις νιώθεις σαν δροσοσταλίδες να πέφτουν απαλά στο πρόσωπό σου. 
 
Είναι σαν να φτάνεις κάθε φορά και σε μία ακόμη μικρή Ιθάκη και μετά στην επόμενη και στην επόμενη.  Μπορεί άλλοτε να την χάνουμε μα σίγουρα θα την ξαναβρούμε. Αρκεί να μην παρασυρθούμε από τις σειρήνες και κάνουμε λάθος επιλογές.
 
 
 
Όλοι μας κρύβουμε έναν μικρό Οδυσσέα μέσα μας, γι αυτό και ταυτιστήκαμε μαζί του, από τότε που μαθαίναμε για τα κατορθώματα του με σκοπό να φτάσει στον προορισμό του.
 
 
 
Κι όμως, περισσότερο δεν θυμόμαστε τις περιπλανήσεις του, παρά την επίτευξη του στόχου του;

 Γιατί τελικά, όλος αυτός ο αγώνας… για το ταξίδι γίνεται.
 
Και σε αυτή τη ζωή… συνταξιδιώτες είμαστε.      


Της κυρίας Ευαγγελία Ανδρέου
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Το ΣΕΛΛΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ BLOG NEWS, ευχαριστεί θερμά την κυρία Eυαγγελία Ανδρέου από την ΣΚΥΡΟ, για το εξαίρετο άρθρο της, αλλά  και την τιμή που μας κάνει να  φιλοξενήσουμε  στον ιστότοπο μας, αρθρογραφία της.
Ο Διαχειριστής του ΣΕΛΛΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  Blog News Nemesis , Βασίλειος Αργυρόπουλος
 

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΤΣΙΒΕΛΑΣ, Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟ "Θ", ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ!

«Πολλές συνήθειες του παρελθόντος θα αλλάξουν!», τονίζει, αναφερόμενος στην οικονομική διαχείριση, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ενώ απαντώντας στα ερωτήματα του «Θ», σημειώνει ότι οι αναθέσεις θα γίνονται έπειτα από κατάθεση κλειστών προσφορών.Επίσης, αποκαλύπτει ότι στις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής είναι να ιδιωτικοποιήσει μέρος της καθαριότητας, απαντά για την κατάσταση που βρήκε στο Δήμο, τα προβλήματα, τις άμεσες προτεραιότητες και τους στόχους, αναφέρεται στις διαφορές με την απελθούσα Δημοτική Αρχή και παίρνει θέση για την «επένδυση Παππά».





Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:
 

-Τρεις εβδομάδες στην ηγεσία του Δήμου Τριφυλίας. Πώς ήταν αυτές οι πρώτες μέρες; Σε τι κατάσταση βρήκατε το Δήμο; Οικονομικά, οργανωτικά, λειτουργικά. Είναι όπως αναμένατε, είναι καλύτερα ή χειρότερα; Είστε ικανοποιημένος;

Ξέρουμε όλοι μας ότι ο Δήμος Τριφυλίας είχε και έχει πάρα πολλά προβλήματα σε όλες τις εκδοχές του. Περνούν πολλές ημέρες για να μάθω ένα ευχάριστο νέο μέσα στα αλλεπάλληλα προβλήματα που καθημερινά παρουσιάζονται, και δε σας κρύβω ότι πολύ σπάνια παρουσιάζεται θέμα ή αντικείμενο δράσης που να έχει λυθεί οριστικά ή να έχει δρομολογηθεί συγκεκριμένη τελική λύση. Επίσης, θέλω να πω ότι υπάρχουν θέματα που θα έπρεπε και μπορούσαν να έχουν λυθεί πολύ εύκολα, όπως επίσης πολύ περισσότερο πολύπλοκα για τα οποία θα έπρεπε να έχει επιδειχθεί τόλμη για να αντιμετωπιστούν.  Τόσο στα οικονομικά όσο και στα οργανωτικά και λειτουργικά υπάρχουν πολλά προβλήματα γνωστά σε όλους μας, όχι βέβαια στην πραγματική τους διάσταση, που μπορώ να πω ότι είναι τραγική, αλλά και μεγάλες ανισορροπίες που πρέπει να διορθωθούν. Η πιο ευχάριστη έκπληξη και πρέπει να το πω, είναι ότι ο Δήμος έχει ποιοτικά, όχι αριθμητικά, σπουδαίους σε ικανότητες υπαλλήλους, που θα είναι πολύ σημαντικό όπλο στην προσπάθειά μας. Υποχρέωσή μας είναι να τους αξιοποιήσουμε κατά τον καλύτερο τρόπο. Όπως πρέπει όλοι μας, κι ο καθένας από τη δική του ιδιότητα οφείλει να υπηρετεί την κοινωνία μας.

-Ποια είναι τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα προβλήματα του Δήμου και πώς σκοπεύετε να τα αντιμετωπίσετε και επιλύσετε;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Δήμο είναι το οικονομικό και ειδικότερα ο τομέας των εσόδων. Είναι, αν όχι τραγικός, τουλάχιστον πολύ προβληματικός και είναι η απαρχή, αν θέλουμε να μιλάμε για Δήμο και δραστηριότητές του. Επιπροσθέτως, υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα κόστη δράσεων από τα αναλογούντα και υπάρχει μεγάλη δυνατότητα περικοπής άσκοπης σπατάλης που γίνεται. Πάρα πολύ σύντομα θα έχουμε έτοιμες πρωτοβουλίες που θα μπουν σε εφαρμογή.
Μεγάλο, επίσης, θέμα είναι η παντελής έλλειψη ειδικοτήτων στο προσωπικό, που είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη λειτουργία του Δήμου, και δεν υπάρχει δυνατότητα μέσα στην κρίση να καλυφτούν αυτά τα κενά.
-Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες και ποιοι οι στόχοι σας για το προσεχές διάστημα; Σκέπτεστε αλλαγές – τροποποιήσεις στον ΟΕΥ και τη στελέχωση διευθύνσεων και γραφείων των υπηρεσιών του Δήμου;
Άμεση προτεραιότητα είναι η εξυγίανση των οικονομικών με την αύξηση των εσόδων του Δήμου, την άμεση περιστολή της σπατάλης που υπάρχει, όπου και αν υπάρχει, και την αξιοποίηση με τον καλύτερο και ανταποδοτικότερο τρόπο των εσόδων. Η εξυγίανση των διαδικασιών που αφορούν στις προμήθειες και τα έργα είναι περισσότερο αναγκαία όσο ποτέ. Έτσι θα αλλάξει το κανονιστικό πλαίσιο όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων του Δήμου και συμπεριφορές και αντιλήψεις του παρελθόντος θα πρέπει να θεωρηθούν ως λήξασες!

Βεβαίως, ο Οργανισμός του Δήμου πρέπει να υποστεί αλλαγές και είναι προφανείς αυτές που απαιτούνται προς την κατεύθυνση της ενοποίησης και της ομογενοποίησης των λειτουργιών του, αλλά πρωθύστερα πρέπει να γίνει κάτι πολύ πιο δύσκολο. Να δημιουργήσεις ελπίδα, εμπιστοσύνη και το κατάλληλο κλίμα στο Δήμο, ώστε οι εργαζόμενοι να πιστέψουν την αναγκαιότητα των αλλαγών που έρχονται και να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους στην προσπάθεια, αλλά και υποχρέωσή μας να υπηρετήσουμε την κοινωνία μας.

Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι υπάρχουν ικανότητες και δεξιότητες που δεν έχουν αναδυθεί.
-Ο απελθών δήμαρχος, Κώστας Κόλλιας, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της προηγούμενης δημοτικής περιόδου τόνισε ότι «στον Προκρούστη της αδήριτης ανάγκης κολοβώθηκαν και ιδανικά μας και οράματά μας!». Αναφέρθηκε στη φοβερή, όπως είπε, πραγματικότητα που είχαν να διαχειριστούν.

Με δεδομένη την υφιστάμενη κατάσταση στο Δήμο καθώς και στη χώρα, εξακολουθείτε να κρατάτε ζωντανό το όνειρό σας για την Τριφυλία – Ριβιέρα; Πώς μπορεί αυτό το όνειρο να γίνει πραγματικότητα μέσα στον «εφιάλτη» που σκιάζει τη χώρα, το Δήμο και τους πολίτες;
Ο φίλος κ. Κόλλιας έχει δίκιο σε μία διάσταση του γεγονότος και έτσι είναι, με μια μικρή ένσταση, ότι δε διαλέγεις τις εποχές σου, περισσότερο σε διαλέγουν αυτές! Αναμφίβολα, η οικονομική κρίση έχει αλλάξει τις προτεραιότητές μας και έχει τροποποιήσει συμπεριφορές και δυνατότητες. Αυτό δεν αναιρεί τη μεγάλη μας υποχρέωση να οδηγήσουμε το καράβι μακριά από τη θύελλα και να πιάσουμε ασφαλές λιμάνι! Λιμάνι μιας νέας ζωής, με άλλες αρχές, με άλλες αξίες, αλλά κυρίως με άλλες συμπεριφορές! Ο παλιός κόσμος έχει πεθάνει προ πολλού και μαζί του όλες οι αμαρτίες και τα λάθη μας και κάθε προσπάθεια αναβίωσής του, δε θα είναι παρά τραγωδία. Αποχαιρέτα όχι την Αλεξάνδρεια, λοιπόν, αλλά τη Βαβέλ που χάσαμε! Κατά τον ίδιο τρόπο και ο Δήμος μας, με μεγαλύτερες ακόμα πληγές, πρέπει να περάσει στη νέα εποχή που έρχεται, να προσφέρει υπηρεσίες της καθημερινότητάς μας, στο μέγιστο για τις δυνατότητές μας βαθμό, αλλά παράλληλα να οργανώσουμε το μέλλον μας. Δεν είπε κανείς ότι η εποχή δεν είναι έως τραγική, αλλά αυτό δεν αναιρεί και δεν εμποδίζει την αναγκαιότητα να κάνουμε τα χρεία! Και βεβαίως, η ίδια η ζωή, κατά συνέπεια και ο άνθρωπος, αλλά και ο επικεφαλής ενός συνόλου, οφείλει και έχει την ανάγκη, να έχει και να υπηρετεί ένα μεγάλο όραμα, μια μεγάλη ελπίδα! Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι αυτή η περιοχή και οι πολίτες της δεν έχουν τη δυνατότητα για το μεγάλο άλμα προς τα μπρος; Πάντως, κανείς δε φτάνει στην Ιθάκη, αν δεν κινήσει γι’ αυτήν!
-Πολλές φορές έχετε αναφερθεί σε «Άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά»! Η δημοτική σας παράταξη είναι σχεδόν η ίδια με την παράταξη του προηγούμενου δημάρχου. Οι πολίτες αναρωτιούνται, μπορεί να γίνει αυτό το άλμα με τα ίδια στελέχη; Γιατί δεν το έκαναν και τα προηγούμενα χρόνια που διοικούσαν; Τι τους εμπόδιζε; Τελικά, ο μόνος που «έφταιγε» για όλα όσα δεν έγιναν ήταν ο απελθών δήμαρχος;

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τιμώ και αγαπώ τον κ. Κόλλια, όπως αναγνωρίζω ότι κόπιασε για το Δήμο μας. Όμως, αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχει κάνει λάθη, όπως βεβαίως λάθη θα κάνω κι εγώ. Αλλά μιλάμε για δύο διαφορετικούς ανθρώπους, με διαφορετικές αντιλήψεις, με διαφορετικές συμπεριφορές, με διαφορετικούς τρόπους, με διαφορετικές επιλογές. Μιλάμε για κάτι διαφορετικό! Είναι άστοχο αυτό που λέτε ότι η δημοτική παράταξη είναι η ίδια. Μάλλον θα σας διέφυγε ότι μόνο δύο από τους αντιδημάρχους μας και τους εντεταλμένους συμβούλους μας είχαν θέση ευθύνης στην προηγουμένη περίοδο και ότι σε αυτούς τους εκλεγμένους συμβούλους εδόθησαν κορυφαίες ευθύνες, που είμαι σίγουρος ότι θα ανταποκριθούν. Όπως είμαι βέβαιος ότι η δημοτική ομάδα μας που θα αξιοποιηθεί περισσότερο στη δεύτερη περίοδο των υποχρεώσεών μας, είναι θαυμάσιοι άνθρωποι, με ικανότητες, το ίδιο σπουδαίοι όλοι. Όλοι οι άνθρωποι έχουν κάποιες ιδιαίτερες και ξεχωριστές ικανότητες και αυτές είναι ακριβώς που οφείλουμε να μην ακυρώσουμε στο Προκρούστη των σκοπιμοτήτων! Αυτό αποτελεί διαφορά!
-Δημοτικοί σύμβουλοι, που και σήμερα είναι στην παράταξή σας, προ δύο ετών είχαν ζητήσει τη διάλυση του Δήμου Τριφυλίας. Δημοτικοί σας σύμβουλοι, επίσης, ως πολίτες, σήκωναν μαύρες σημαίες κατά της δημιουργίας του Δήμου Τριφυλίας. Η ενιαιοποίηση αλλά και ομογενοποίηση του Δήμου, ο επιτελικός σχεδιασμός και ο κεντρικός συντονισμός της οργάνωσης και λειτουργίας του Δήμου, πώς θεωρείτε ότι μπορούν να επιτευχθούν, για να φέρουν βελτίωση της καθημερινότητας και αναπτυξιακά αποτελέσματα, όταν άνθρωποι που διοικούν το Δήμο – τον κάθε Δήμο γενικότερα - εμφορούνταν ή ίσως εμφορούνται ακόμη από αντικαλλικράτειο μένος και μίσος;

Θέλω να κάνω σαφές και πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η δική μας δημοτική πλειοψηφία εμφορείται από τη βαθιά πίστη ότι μπορούμε όλοι μαζί και να ζήσουμε και να δουλέψουμε και να προοδεύσουμε! Μπορεί ο γάμος του «Καλλικράτη» να μην προέκυψε από έρωτα, αλλά θα λειτουργήσουμε σε μια συμβιωτική σχέση αγαθή, ήρεμη, γαλήνια, δίκαιη, αξιόπιστη, σεβαστική και, πρωτίστως, παραγωγική. Το ουδέν κακόν αμιγές καλού έχει πλήρη εφαρμογή του. Μάλλον θα διέλαθε της παρατήρησής σας ότι οι βασικοί αναστολείς της ενιαιοποίησης και της ομογενοποίησης του Δήμου μας δεν είναι στη δημοτική μας ομάδα και ότι αυτοί που κατά τεκμήριο εμπόδισαν τον απερχόμενο δήμαρχο να κάνει το αυτονόητο, δεν είναι μαζί μας σήμερα, με αποτέλεσμα να έχουμε φέουδα μέσα στη Δημοκρατία του Δήμου! Να είστε βέβαιος ότι ο Δήμος θα λειτουργήσει ως σύνολο και με ενιαία μορφή, αρχίζοντας από τα αυτονόητα, την κεντρική διαχείριση στόλου και εργαζομένων!
-Τοπικά Συμβούλια Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων και εκπρόσωποι Τ.Κ. θα ασκήσουν τις αρμοδιότητες που ο νόμος τούς δίνει και θα τους μεταβιβάσετε και νέες, μαζί με πόρους – πάγια προκαταβολή που προβλέπεται – για τα αναγκαία της καθημερινότητας; Γιατί την προηγούμενη δημοτική περίοδο διαμαρτύρονταν για απαξίωση και εγκατάλειψη των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το υπόλοιπο της χρονιάς θα λειτουργήσουμε, σε γενικές γραμμές, οικονομικά με τις δεσμεύσεις και τον προγραμματισμό της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Δε σας κρύβω, αυτό δε μας είναι και ευχάριστο! Είναι δεδηλωμένη πρόθεσή μας και να αναβαθμίσουμε, αλλά κυρίως να δώσουμε δυνατότητες στους εκπροσώπους των κοινοτήτων, και δεν είναι o νόμος που το υπαγορεύει, είναι η ίδια η εμπειρία της προηγούμενης περιόδου που το επιβάλλει! Η μετάβαση από τη σημερινή κατάσταση στη νέα και προγραμματισμένη, θα γίνει σταδιακά και υπό έλεγχο, για να μην καταρρεύσει το εγχείρημα αλλά και τα οικονομικά του Δήμου. Είναι, δε, υποχρέωσή μας να εκπαιδεύσουμε όλους αυτούς τους νέους ανθρώπους για τον τρόπο διαχείρισης των παγίων εντολών.
-Έρευνες αλλά και επίσημα στοιχεία του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης φέρνουν τους ΟΤΑ στην πρώτη θέση της διαφθοράς και της αδιαφάνειας. Πολύς λόγος γίνεται για «αμαρτωλές» αναθέσεις έργων και προμηθειών. Πώς, εσείς, θα διασφαλίσετε τη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση στο Δήμο Τριφυλίας; Για παράδειγμα, θα εφαρμόσετε σύστημα προσφορών και για τις απευθείας αναθέσεις;

Αυτό είναι η μεγάλη αλήθεια και η πραγματικότητα! Ο χώρος της Υγείας από τον οποίο προέρχομαι έχει πολύ γρηγορότερα αντιδράσει και σε ένα πολύ σημαντικό βαθμό  έχει εξυγιανθεί. Μη νομίσετε ότι υστερούσε σε διαφθορά από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό είναι μια εμπειρία πολύ ωφέλιμη σε μένα. Αρχικά, οφείλουμε και πρέπει να καταστήσουμε το Δήμο φερέγγυο στην αγορά και αξιόπιστο οικονομικά. Μην ξεχνάμε ότι ο Δήμος είναι και πρέπει να θεωρείται η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στην περιοχή μας, μετά την Costa Navarino, πρακτικά η μεγαλύτερη επιχείρηση! Αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση. Έτσι ο Δήμος δεν μπορεί να σύρεται ούτε να διασύρεται! Σε όλες τις προβλέψιμες προμήθειες υλικών και υπηρεσιών θα προχωρήσουμε σε διαγωνιστικές διαδικασίες συμβάσεων όπως ορίζονται εκ του νόμου. Σε όποιες αναθέσεις υπάρξουν, θα ακολουθηθεί η κοινοποίηση δια της ιστοσελίδας του Δήμου, η πρόσκληση ενδιαφέροντος και η κατάθεση κλειστών προσφορών, σύμφωνα με τις ενημερώσεις και τις οδηγίες που θα δίνονται! Ειρήσθω εν παρόδω, είναι τραγική ανεπάρκειά μας η μη ύπαρξη κεντρικής ιστοσελίδας, θέμα που πρέπει να λυθεί άμεσα και είναι περιττό να αναφέρω τις συνέπειες. Θα συστηματοποιηθούν οι έλεγχοι και θα γίνει οργάνωση αποθήκης υλικών του Δήμου με καταγραφή εισερχομένων και εξερχομένων, πλήρη καταγραφή στα κέντρα κόστους. Θα αποκτηθεί εργαλείο ελέγχου κινήσεως και καυσίμων των αυτοκινήτων, για εξοικονόμηση πόρων, αλλά κυρίως για τον καλύτερο σχεδιασμό και προγραμματισμό. Θα ακολουθήσουν κι άλλες διαδικασίες που θα παρουσιάσουμε καθοδόν. Το βέβαιον είναι ότι πολλές συνήθειες του παρελθόντος θα αλλάξουν!
-Με αφορμή προ ημερών απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για έγκριση πρακτικών διαγωνισμού μίσθωσης δύο απορριμματοφόρων και αναφορά αντιδημάρχου σχετικά με ενδεχόμενο παραχώρησης της αποκομιδής απορριμμάτων και της καθαριότητας σε ιδιώτες, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει λύση στο πρόβλημα και είναι ως ενδεχόμενο στις σκέψεις σας;

Να γίνει σαφές ότι η επιλογή ενοικίασης απορριμματοφόρων αφορά στην προηγουμένη Δημοτική Αρχή και σε αυτή τη φάση δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Όμως, το θέμα της καθαριότητας, που είναι και το πρωτεύον πρόβλημα του Δήμου μας, πρέπει να αντιμετωπισθεί καθολικά, αποφασιστικά, αλλά κυρίως αποδοτικά. Αποτελεί βεβαιότητα ότι με τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει περίπτωση να λυθεί το πρόβλημα αν δεν είμαστε τολμηροί, αποφασιστικοί, ευφυείς, αλλά και λογικοί. Βεβαίως, είναι στις προθέσεις να ιδιωτικοποιήσουμε μέρος της καθαριότητας, αλλά με σχεδιασμό, με το μικρότερο κόστος και το καλύτερο αποτέλεσμα! Το θέμα της καθαριότητας, μαζί με τη διαχείριση των απορριμμάτων, είναι περίπλοκο και, αν δεν το λύσουμε συνολικά, θα μας πνίξει!  Η οριστική διαχείριση, όπως αυτό καθορίζεται από την Περιφέρεια, πρέπει να μας βρει έτοιμους χωρίς καθυστέρηση. Στρατηγική στο Δήμο μας δεν υπάρχει και οι επερχόμενες προκλήσεις είναι πολλές. Γι’ αυτό και αποκλειστικό σχεδόν θεματικό αντικείμενο αντιδημαρχίας είναι η καθαριότητα. Βέβαιον είναι ότι θα χρειαστούμε τη βοήθεια των ΜΜΕ για την ενημέρωση των πολιτών για τις επερχόμενες μεταβολές, όπως είναι βέβαιον ότι πρέπει να συνταχθεί, αλλά, κυρίως, να τηρηθεί κανονισμός καθαριότητας του Δήμου.
-«Επένδυση Παππά» στην Ελαία. Το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας με σχεδόν ομόφωνη απόφασή του, στις 2 Μαΐου 2013, είπε ότι «αυτή η επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως φέρεται προς υλοποίηση από το φάκελο που έχει κατατεθεί στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Τριφυλίας, δεν είναι σύμφωνη και δε συνάδει με το πνεύμα της προστασίας του περιβάλλοντος και με την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής».

Ποια είναι η θέση σας: Να γίνει, όπως πάει να γίνει, ή να μη γίνει;

Ανοίγετε ένα πολύ μεγάλο θέμα που δεν μπορεί να εξαντληθεί στο πλαίσιο μιας συνέντευξης. Όμως, οφείλω να επισημάνω ότι, μεταξύ της απόφασης του Δ.Σ., όπως ακριβώς το θέσατε, και μέχρι σήμερα, έχουν μεσολαβήσει γεγονότα τα οποία δεν πρέπει να διαλάθουν της προσοχής μας. Είναι υπό έκδοση το Π.Δ. που καθορίζει τις προϋποθέσεις και τους όρους υπό τους οποίους προστατεύεται το περιβάλλον, όσο και τους όρους δόμησης της εν λόγω περιοχής. Ακολούθησε Δημοτικό Συμβούλιο που γνωμοδότησε επί του Π.Δ. στην περίοδο της διαβούλευσης, το οποίο το απεδέχθη και, μάλιστα, έκανε και συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωσή του. Μεσολάβησαν εκλογές, με σαφέστατη  και καθαρή θέση του συνδυασμού μας την επέκταση της τουριστικής ανάπτυξης που υπάρχει στη νότια Τριφυλία και στην υπόλοιπη,  και την οποία επέλεξαν οι πολίτες της Τριφυλίας! Έκανα σαφές και μίλησα με ζήλο για το ανθρωπιστικό πρόβλημα που υπάρχει στην Τριφυλία και ότι είναι αδήριτη ανάγκη να αποφύγουμε αγκυλώσεις και ιδεοληψίες και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες ανάπτυξης της περιοχής μας. Είναι απολύτως βέβαιον ότι υπάρχουν νόμοι του κράτους που καθορίζουν τι είναι νόμιμο και τι είναι παράνομο. Υπό αυτούς τους όρους, βεβαίως και δεν είμαι αντίθετος σε καμία επένδυση και σε κανέναν επενδυτή, ανεξάρτητα με το πώς λέγεται!

Πηγή : ΘΑΡΡΟΣ news  Του Ηλία Γιαννόπουλου 

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΟΣ LEON LEKAJ, ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΛΛΑ MEΣΣΗΝΙΑΣ BLOG NEWS : ENA ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΛΙΚΑΒΗΤΤΟ!


Një mbrëmje në Likavito
 Mbi bar u ndesha me nji krah të thyem zogu që n’duer e në sy, shfletonte jugun.
Prandaj i trembem kaq shumë heshtjes sot.
Nuk mbërrita me e kuptue se si u rrzue drita
pa më lajmërue se rrugës për n’qepalla t’veta
do më ndizte dy sy
si gacat e mallit të djegun.
Andej kodrës “Likavitò” shfryjnë zemërimin
ernat e fajshme.
e këtu nata ka ra.
sy i mbyllun prej dhimbjes.
Shandanët e ndezun më lejojnë me përgjue
trupin e pajetë të gjetheve të zverdhuna.
Dhe shpinën tande, re e bardhë
 që ngutet me u msheh n’universin TIM


Η ελληνική απόδοση του ποιήματος,  από τον φίλτατο και αγαπητό μας, Leon Lekaj!

Στο γρασίδι βρήκα ένα σπασμένο φτερό,
που στα χέρια και τα μάτια του διάβαζε το νότο.

Με τρομάζει η σιωπή της μέρας.


Δεν πρόλαβα να καταλάβω πως έπεσε το φως χωρίς ειδιοποίηση,
που στο δρόμο για το βλέμμα μου
θα με άναβε ματιά σαν ποθημένα κάρβουνα.

Πέρα του λόφου «Λικαβηττο
« Ο αγέρας μαλώνει τα αθώα ρεύματα

Και εδώ , η νύχτα έχει απλωθεί
σαν μισοκλεισμένο μάτι φόβηζμενω στο πόνου.

Τα αναμμένα φώτα,
μ’ αφήνουν να κλέβω πονηρές ματιές
 στο κορμί των δέντρων με κίτρινα φίλα.

Και την πλάτη σου, λευκό σύννεφο
που βιάζεται να κρυφτεί στο δικό μου σύμπαν… !

Leon Lekaj :Mουσικός & Συγγραφέας
 Ο Λέον Λεκάϊ γεννήθηκε στη Σκόδρα, το1955. Σπούδασε μουσική στα Τίρανα, και μετά από πολιτική φυλάκιση για ευνόητους πολιτικούς λόγους του πατέρα του, αναγκάζεται να κάνει διάφορες δουλειές έτσι ώστε να επιβιώσει στην δύσκολη εκείνη εποχή στην Αλβανία. Όταν έπεσε η δικτατορία, η φλόγα του Λεόν για μάθηση αναζωπυρώνεται και αρχίζει να σπουδάζει γλώσσα αλλά και λογοτεχνία. Είναι πρωτουργός του μυθιστορήματος και ενός βιογραφικού βιβλίου. Σήμερα ζει σαν μετάστασης στην Αθήνα περιμένοντας να πραγματοποιήσει τα όνειρα του στην μουσική που τόσο αγαπά!!!
Ελλάδα της κρίσης του 2014…Σημαίνει ανεργία, πείνα, εξαθλίωση, κρίση θεσμών,πολιτισμού, που αγγίζει όλους τους πολίτες ιθαγενείς και μετανάστες. Ο LeonLekajείναι ένας αξιόλογος μουσικός, συγγραφέας, άνθρωπος με βαθιά κουλτούρα και γνώση και παρεμπιπτόντως είναι μετανάστης από την Αλβανία, ο οποίος ζει εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα με την οικογένειά του. Είναι όπως όλοι οι Έλληνες που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα του αναζητώντας μια καλύτερη τύχη σε μία άλλη χώρα.Είναι οι επιστήμονες, οι μουσικοί, οι σερβιτόροι που μετοικίζουν και στις χώρες που πάνε αντιμετωπίζονται ως αυτό που είναι: Εργαζόμενοι που παλεύουν για την επιβίωση. Θεωρώ ότι οι άνθρωποι της τέχνης δεν ανήκουν σε μία χώρα, ανήκουν παντού, μας ταξιδεύουν με τις ιδέες τους, με τα έργα τους, με τη μουσική τους, όπως μας ταξιδεύει ο Leon Lekaj με το« Magicnights»στην Αθήνα, στα Τίρανα, στο Παρίσι..
Ο Leon Lekajαγωνίζεται, όπως όλοι μας στην Ελλάδα της κρίσης, με αξιοπρέπεια και δεν κάνει τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από όλους μας ..ή μάλλον κάνει κάτι παραπάνω από όσους δεν έχουμε το ταλέντο του …: Η μουσική του δράση αλλά και η συγγραφική και ποιητική,  μας προσφέρει το προνόμιο να γευόμαστε από κοντά ένα σπάνιο και πλούσιο κράμα των εμπειριών, της χαράς και της θλίψης δύο διαφορετικών λαών, μετουσιωμένο σε ήχους και συναισθήματα. Μας προσφέρει στιγμές μακριά από τις απαισιόδοξες σκέψεις των ημερών που ζούμε,. Το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε οι υπόλοιποι είναι να τον αντιμετωπίζουμε με αξιοπρέπεια ως αυτό που είναι και όχι βάσει του από πού κατάγεται… Ας μη γίνει πιο βαθιά η κρίση του πολιτισμού μας, των αξιών και των θεσμών.

Φίλτατε Leon,   το ΣΕΛΛΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ BLOG NEWS NEMESIS, σε ευχαριστεί θερμά,  για το εξαίρετο ποίημα που είχες την καλοσύνη να μα στείλεις τόσο στην μητρική σου γλώσσα ( Αλβανικά), όσο και μεταφρασμένο στα Ελληνικά. Ο υφιστάμενος ιστότοπος, καθώς και ο διαχειριστής παραμένουν θερμά υποστηρικτές τους πνεύματός που σε διακρίνει.
Ο Διαχειριστής του ΣΕΛΛΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  Blog News Nemesis , Βασίλειος Αργυρόπουλος.

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΥΣΤΑΘΙΑ ΚΑΝΑΒΟΥ ( SOUTH AFRICA (- ΑΝΥΔΡΟ (ΛΟΣΟΒΥΤΗ) ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ : AΠΑΝΤΑΧΟΥ ΣΕΛΛΑΙΟΙ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣΕΛΛΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ BLOG NEWS!

ΕΥΣΤΑΘΙΑ ΚΑΝΑΒΟΥ-SOUTH AFRICA
JOHANNESBURG!
What an Interesting and Informative Blog about all the latest News and Happenings from the beautiful Sella!
I am so honoured to have been introduced to your colourful, exciting and informative Blog.
 
 




I would like to take this opportunity to introduce myself. My name is Efstathia Kanavou, I was born in Athens but grew up and still live in Johannesburg, South Africa.
 
My parents are both from Nomos Messinias. They grew up in a little village called Faraklada, 7km outside Kyparrissia. My connection and love for Sella was instilled in me by my late Grandfather, Ioannis Konstandopoulos.

Also known as "Lagogiannis".  He was born in the Village Liosoviti but often visited Sella to spend time with family and friends who resided there. I was fortunate enough to accompany him as a young girl to your beautiful, Sella.
 
I immediately fell in love with the surrounding hills and mountain. The fresh clean air and the cool breeze. I was truly in nature! I remember my Papoulh saying, with a deep sigh of happiness to me, 'Efoula….autos o Topos…. einai Agios topos paidi mou!'  These words will remain with me forever!

I am happy to say I still have family from Sella ….Dimhtrios Adamopoulos and family…. and as soon as I visit Greece again I will definitely
 visit the beautiful Sella.

Thank you for a wonderful Blog!
I am excited to be part of this….I will be a daily visitor to it….reading the latest news and events!

With Kind Regards and my Best wishes of success with this Blog.

Efh

Johannesburg - South Africa
Η αγαπητή κυρία Καναβού μας έστειλε τις κάτωθι φωτογραφίες από την πόλη που ζει στην Νοτια Αφρική














Το ΣΕΛΛΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ BLOG NEWS, ευχαριστεί θερμά την κυρία Καναβού, για τα καλά  λόγια και την τιμή που μας έκανε να μας στείλει τις παραπάνω φωτογραφίες.
Ο Διαχειριστής του ΣΕΛΛΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  Blog News Nemesis , Βασίλειος Αργυρόπουλος.

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΕΛΛΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: ΤΟ ΜΕΙΖOΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ !

Πριν από 3.000 χρόνια, ο Αριστοτέλης μίλησε για την «ετερογονία των σκοπών», επισημαίνοντας τις απροσδόκητες εξελίξεις στην πορεία μιας ιδέας ή μιας πολιτικής. Με απλά λόγια, η «ετερογονία σκοπών» μας δίδαξε ότι πολλές φορές οι πρωτοβουλίες που παίρνουμε οδηγούν σε αποτελέσματα εντελώς διαφορετικά από εκείνα που επιδιώκονται.  Σήμερα, 3.000 χρόνια αργότερα, η χώρα που γέννησε τον Αριστοτέλη, έχει πάρει διαζύγιο από τη λογική. Και η λογική λέει  ( Common Sense ) ότι θα πρέπει να προσαρμοστούμε με τις απαιτήσεις, τις ανάγκες, τις ιδιαιτερότητες και τις ΤΑΣΕΙΣ  του σήμερα και όχι του ΧΘΕΣ.    Ως εκ τούτου,  αναγνωρίζω καλοπροαίρετα ότι όσοι  ενεπλάκησαν σε αυτή την διαδικασία είχαν προφανώς, αποκλειστικό γνώμονα την επίλυση του προβλήματος που προέκυψε αναφορικά με τη λειτουργία του καφενείου και ενήργησαν με αποκλειστικό και μόνο σκοπό,  την αγάπη για το χωριό, καθώς γνωρίζω  ότι όλοι οι συμπατριώτες μας, θέλουν διακαώς και αγωνίζονται  προς αυτή την κατεύθυνση, ήτοι να ανοίξει το καφενείο. Επομένως, είναι προφανές ότι επιδιώχθηκε λύση στο πρόβλημα αλλά χωρίς να υπάρξει δυστυχώς αποτέλεσμα και μάλλον επαληθεύεται η <<ετερογονία των σκοπών, κατά Αριστοτέλη>>.!!!   
ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕ ΛΥΘΗΚΕ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ, ΠΟΥ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ  ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ  ΛΥΣΗ.
Και επειδή εκτιμώ ότι  είναι αυτονόητο ότι θα συμφωνείτε με τα παραπάνω, να πάμε και παρακάτω...
Σε συνέχεια της παλαιότερης συζήτησης, που είχα πραγματοποιήσει  με συντοπίτη μας, είχα δεσμευτεί να εκφράσει το ΣΕΛΛΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Blog News Nemesis, την δική του άποψη, για το σοβαρό θέμα του χωριού μας, που ακούει στο όνομα της μη λειτουργίας καφενείου.  Πριν προχωρήσουμε σε αυτό εκτιμάμε ότι καλό είναι να προσεγγίσουμε σφαιρικά την εικόνα, που αφορά την συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα, γιατί περί αυτού πρόκειται, άσχετα εάν μέχρι τώρα ήταν κάτι μεταξύ τοπικής επιχείρησης και μιας φολκλορικής κατάστασης…

Αγαπητοί φίλοι το θέμα Παραδοσιακό καφενείο σε χωριά που δεν έχουν πάνω από 40 κατοίκους μόνιμα όλο το χρόνο, αποτελεί σύνθετο θέμα…
 
Ο ορισμός του Παραδοσιακού Καφενείου κατά τον κύριο Αλέκο Φασιανό,  προσδιορίζεται ως εξής:

«ΚΑΦΕΝΕΙΟ»  Ναργιλέδες και καφέδες  και γλυκά του κουταλιού του παλιού του καφενείου λεβεντιάς του λιμανιού. Το’ να πόδι πάνω στ’ άλλο τάβλι πρέφα και καφέ πάνε τα φαρμάκια κάτω φέρνει ο πόνος τη χαρά. Ένα ούζο από μένα στον Νικόλα τον ψαρά στον Θανάση τον ψημένο με αλμύρα και ψαριά  <<Αλέκος Φασιανός>>.

Εάν  επιχειρηθεί να δοθεί ένας αφαιρικός ορισμός για το παραδοσιακό καφενείο, μπορεί κανείς να υποθέσει, να θεωρήσει ή όπως θέλετε να το δείτε εσείς, το μαγαζί εκείνο στο οποίο προσφέρονται  ελληνικός καφές (βαρύς γλυκύς, βαρύς μέτριος, βαρύς σκέτος, ελαφρός) και με οποιοδήποτε άλλο τρόπο παρασκευασμένος καφές και άλλα ροφήματα, γλυκό κουταλιού, τυποποιημένα παγωτά και ποτά, αναψυκτικά ή οινοπνευματώδη (όπως ούζο, κονιάκ, λικέρ, τσίπουρο και λοιπά συναφή). Τα οινοπνευματώδη ποτά προσφέρονται με τη συνοδεία ή μη πρόχειρου μεζέ, ο οποίος προσφέρεται όπως φέρεται στο εμπόριο, χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία στο κατάστημα. Στα οινοπνευματώδη ποτά δεν περιλαμβάνονται ουίσκι, βότκα, τζιν και λοιπά συναφή. Δεν περιλαμβάνονται στην έννοια του παραδοσιακού καφενείου οι επιχειρήσεις που λειτουργούν με τη μορφή εκσυγχρονισμένου καφενείου (καφετερία, καφέ-μπάρ, κ.λ.π.).  Άλλες ονομασίες που του αποδίδονται είναι Καφείον ή Καφενές.

Από την άλλη στην αρχαιότητα, αντίστοιχα των καφενείων, ήταν τα  (θερμοπώλεια). Στην Κωνσταντινούπολη ανοίγει το 1ο καφενείο το 1555. Η  Ελλάδα, σαν τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δοκιμάζει τον καφέ πρίν από την υπόλοιπη Ευρώπη. Ιδιαίτερα οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, της Θεσσαλονίκης και γενικά της Βορείου Ελλάδος πρώτοι γνωρίζουν και συνηθίζουν τον καφέ μαζί με τους Τούρκους. Στην Ελλάδα  και συγκεκριμένα στην Θεσσαλονίκη του 17ου αιώνα σύμφωνα με τις πηγές, υπάρχουν περισσότερα από 300 καφενεία όπου συχνάζουν Έλληνες και Τούρκοι. Στην Αθήνα και τις πόλεις της Νοτίου Ελλάδος τα καφενεία εμφανίζονται αργότερα. Στην αρχή είναι μικρά και συχνάζουν σε αυτά μόνο Τούρκοι, σταδιακά όμως η πελατεία τους εμπλουτίζεται και με Έλληνες. Σύμφωνα με τον Παπαδιαμάντη, από το 1760 η συνήθεια του καφέ μεταδίδεται και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Επιπλέον,  τα παραδοσιακά καφενεία στο εξωτερικό ήταν ένας συνδετικός κρίκος για τους Έλληνες που είχαν μεταναστεύσει. Ουσιαστικά ήταν το στέκι και το αποκούμπι τους.  Καφενεία στο εξωτερικό υπήρχαν στην Τασκένδη, το Κάϊρο, την Νέα Υόρκη, την Αγγλία κ.α.  Τα καφενεία είναι συγκεντρωμένα σε πλατείες και κεντρικούς δρόμους (δίκτυα επικοινωνίας). Αποτελούν σημεία εισόδου οικισμών ή σημεία αναχωρήσεων (στάσεις λεωφορείων, παζάρι). Οι θαμώνες είχαν πολλά κίνητρα για την καθημερινή τους συναναστροφή στα καφενεία. Τόσο οι κάτοικοι  της πόλης ή  του χωριού ( συνταξιούχοι κυρίως….)  όσο και εξωτερικοί επισκέπτες αλλά και οι πολιτευόμενοι είχαν μια καλή ευκαιρία να παίξουν το δικό τους <<παιχνίδι>>, μαζί με  ένα φλιτζάνι καφέ, τα παιχνίδια  τάβλι, πρέφα,  δηλωτή κ.λ.π. αλλά σε πολλές περιπτώσεις εξυπηρετούσε και το ταχυδρομείο.  Οι διαφορές με το παρελθόν μεγάλες καθώς πλέον τα τελευταία χρόνια εξελιχτήκαν σε ένα βλαχομπαρόκ στέκι, καθώς οι ξύλινες καρέκλες αντικαταστάθηκαν με πλαστικές καρέκλες, τα μαρμάρινα η όμορφα σιδερένια τραπέζια  με γυάλινα τραπέζια, η ασπρόμαυρη τηλεόραση με έγχρωμη τηλεόραση η παραδοσιακή μουσική  με σύγχρονη μουσική, ο ελληνικός καφές  με τον φραπέ και το espresso, η τσικουδιά με το Ουίσκι και πολλά άλλα!  
Στην παρούσα χρονική στιγμή,  η κρίση των παραδοσιακών καφενείων δεν έμεινε στο απυρόβλητο. Πέραν του οικονομικού περιβάλλοντος υπήρξε και δραματική αλλαγή στην αξία του εξοπλισμού. Η υποβάθμιση παραδοσιακών καφενείων από σύγχρονες, απρόσωπες κατά κάποιο τρόπο επιχειρήσεις π.χ. καφετέριες. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια η πολιτεία, αποφάσισε να αλλάξει τα δεδομένα, επιβάλλοντας κανόνες, ως όφειλε να έχει κάνει πολλά χρόνια πριν! Η απάντηση από τους ανθρώπους της υφιστάμενης κατάστασης υπήρξε άκρως αρνητική, και πως θα μπορούσε να μην ήταν άλλωστε, αφού τα καφενεία λειτουργούσαν χωρίς κανένα ουσιαστικά κανόνα… 
 
Υπήρξαν παλαιότερα πολλές χαρακτηριστικές δηλώσεις  από πολλά καφενεία στην Μεσσηνία, που μεταξύ άλλων ανέφεραν :

"……Θα βάλουμε λουκέτο ήταν η  απάντηση που έδωσαν οι ιδιοκτήτες καφενείων σε χωριά της Μεσσηνίας,  στην λογική της ένταξη ασφαλιστικά στον ΟΑΕΕ.  Καφενεία και μικρά παντοπωλεία που σήμερα περισσότερο επιτελούν κοινωνικό έργο παρά είναι επιχειρήσεις, πρόκειται να οδηγηθούν σε κλείσιμο, αφού η εισφορά στον ΟΑΕΕ είναι δυσβάσταχτη για τους ιδιοκτήτες τους…."  

"….Το αποτέλεσμα είναι  ότι  θα μαραζώσουν, θα ερημώσουν τα χωριά, καθώς το καφενείο είναι ο τόπος συνάντησης των συγχωριανών και αποτελεί τη μοναδική διέξοδο, όταν βγουν από το σπίτι. Το καφενείο στο χωριό και σε κάθε χωριό είναι τόπος συνάντησης της τοπικής κοινωνίας. Ότι και να γίνει, στο καφενείο θα πάει ο καθένας για να δει κάποιον, πού αλλού μπορεί να πάει. Αν περάσουν ένα τέτοιο μέτρο, τελείωσε η ύπαιθρος και τα χωριά. Δεν θα μείνει κανένα ανοιχτό. Εγώ προσωπικά θα το κλείσω. Είναι τώρα να πληρώνουμε 200 ευρώ το μήνα με 3 καφέδες την ημέρα…."  

"….Ο κόσμος που μένει στα χωριά είναι λίγος και με τους λίγους καφέδες την ημέρα οι καφετζήδες δεν μπορούν να βγάλουν ούτε τα έξοδά τους. Με 10 - 15 καφέδες που πουλάνε τη μέρα πως θα πληρώσουν τον ΟΑΕΕ. Δεν συζητάμε την περίπτωση να υπάρχει  και ενοίκιο… δε θα μείνει καφενείο.. θα κλείσουν όλα!  Το καφενείο δίνει λίγη ζωή στα χωριά. Αν κλείσουν θα ερημώσουν, πού θα πάει ο κόσμος…"
Aυτά,  ως προς την ιστορία των καφενείων…έτσι όπως καταγράφονται σε διάφορες αναφορές
 
Ας πάμε στο μείχων θέμα του κλειστου καφενείου μας.

Τι συμβαίνει λοιπόν με το καφενείο στο Σελλά?
 
Γιατί έχουμε καταφέρει να χάσουμε εδώ και τρία με τέσσερα περίπου χρόνια το σημείο αναφοράς του Χωριού ?
 

ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΣΕΛΛΑ 2014
Στο Σελλά για πολλά χρόνια λειτουργούσαν δυο καφενεία του Παππά και του μπάρμπα Σταύρου, τα οποία δεδομένων των συνθηκών και αρκετά παραδοσιακά ήταν και ανταγωνιστικά κατά κάποιο τρόπο λειτουργούσαν.  Πολύ παλιά από όσο γνωρίζω  και αν δεν κάνω κάποιο λάθος, υπήρξαν ακόμα αλλά δυο καφενεία (μπακάλικα) ( Κοντούλια, και ένα στην πέρα- ρούγα στο μικρό σπιτάκι του Τσιτόγιαννη). Την τελευταία δεκαετία λειτουργούσε το καφενείο στο κάτω κτήριο της κοινότητα στο κεντρικό Σελλά. Η επιβολή κανόνων λειτουργίας από το κράτος (ΟΑΕΕ, κανόνες υγείας κλπ) αλλά και της διάθεσης να αποχωρήσει από την διεύθυνση της λειτουργίας για  προσωπικούς λόγους του συγχωριανού μας (Παναγιωτόπουλου Γεωργίου),  είχε σαν αποτέλεσμα να καθίσταται αδύναμη η λειτουργία του καφενείου και μέχρι σήμερα να παραμένει κλειστό!    Για την ιστορία  του Σελλά το καφενείο σταμάτησε την λειτουργία του πριν δυο χρόνια. Επιχειρήθηκε στην συνέχεια να επαναλειτουργήσει καθώς το διεκδίκησαν μέσω δημοπρασίας, δυο συμπατριώτες μας, αλλά με τελικό άσχημο αποτέλεσμα, καθώς ούτε ο ένας ούτε ο άλλος κατάφεραν να το λειτουργήσουν. Στην συνέχεια υπήρξαν  προσπάθειες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να τεθεί σε λειτουργία, αλλά κατέστη μέχρι σήμερα ανέφικτο.
 
Είναι σκόπιμο σε αυτό το σημείο να επισημανθεί ότι η Ελλάδα βιώνει μια οικονομική κρίση, που μεταξύ πολλών άλλων ήταν και ο άκρατος παρεμβατισμός στο θέμα λειτουργίας  αγοράς. Ο έν λογω παρεμβατισμός αποτέλεσε και θα  αποτελεί τροχοπέδη στο βαθμό που επιχειρείται να παίζει καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία της αγοράς, για την  όποια επιχειρηματική κίνηση, μικρή ή μεγάλη καθώς ξέφευγε και πέραν του  θεσμικού και νομικό πλαισίου, που καθορίζει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.  Υπό αυτή την έννοια, αν και μικρή η σημασία  στο σύνολο  της οικονομίας ενός καφενείου  και ειδικά σε ένα μικρό χωριό,  δεν αλλάζει όμως την ουσία των πραγμάτων. 
Και αυτό γιατί το λέω..

Γιατί η λύση που απαντά στο πρόβλημα έχει την πεμπτουσία σε αυτή την αρχή!  Ως εκ τούτου η λύση που εμείς πιστεύουμε ότι είναι ενδεδειγμένη είναι να προσεγγισθεί με την λογική στησίματος μιας επιχείρησης, Άρα,  θα πρέπει να τεθεί το θέμα εάν και πως μπορεί να αναπτυχθεί μια βιώσιμη επιχειρηματική δραστηριότητα με σκοπό και αντικείμενο της λειτουργία ενός <<Παραδοσιακού Καφενείου>> .
 
Επομένως μόνο με την λογική της επιχειρηματικότητας μπορεί να προσεγγιστεί η λύση.

ΣΕΛΛΑ 2013
Το Σελλά έχει μάξιμουμ 45 μόνιμους κατοίκους και το 60% είναι πάνω από 70 ετών, ενώ το 30% μεταξύ 55  και 70. Η νεολαία είναι σημαντική μειοψηφία. Οι χρονικές περίοδοι που ευνοούν τις επισκέψεις στο χωριό,  είναι κατά το μήνα Αύγουστο αλλά και  με πολλούς ετεροδημότες κατά τις γιορτές του Πάσχα και των Χριστουγέννων, και άλλων ειδικών ημερών, όπως κηδείες, μνημόσυνα, γιορτές, μάζεμα των ελιών κλπ… Ως εκ τούτου με την υφιστάμενη αγορά καθίσταται αδύνατη και μη βιώσιμη μια συντεταγμένη λειτουργία του καφενείου. Πόσες πωλήσεις μπορούν να επιτευχθούν από τους παραπάνω ? Ελάχιστες είναι η απάντηση. Ελάχιστες γιατί σε καμιά των περιπτώσεων δεν φτάνουν να συντηρηθεί το καφενείο…










Ας πάμε στο πρώτα βήματα που πρέπει να γίνουν, κατά την δική μας άποψη πάντα !

Εκτιμάμαι ότι:
 
1. Θα πρέπει οι τοπική αυτοδιοίκηση να επιδείξει εξωστρέφεια και  μέσα από ανοικτές διαδικασίες να προσελκύσει ικανό, με γνώση και όρεξη για δουλειά άτομο, που θα έχει την επιχειρηματική ικανότητα στο << DNA>> του.

2.  Για να είναι βιώσιμο το καφενείο θα πρέπει να διευρύνει την αγορά (πελάτες). Επομένως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα εξής στοιχεία.     Ποια είναι αυτή η διευρυμένη αγορά που απευθύνεται ?       Η απάντηση ειναι αυτονόητη για το δικό μας σκεπτικό.   Είναι όλα τα χωριά της Τριπύλης καταρχήν αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας στην Τριφυλία που γειτνιάζουν με το Σελλά (από το διλπανό κεφαλοχώρι Αετό μέχρι και την Κυπαρισσία), αλλά και γενικότερα ο Ν. Μεσσηνίας, θα πρέπει να αποτελεί εν δυνάμει target group για προσελκυση πελατων. 
3.  Χρειάζεται ο επιχειρηματίας που θα το αναλάβει να στοχεύσει τον ντόπιο και ξένο  τουρίστα της περιφέρειας.  Με άλλα λόγια χρειάζεται στοχευόμενο marketing. Π.χ.  ξενοδοχεία, πανδοχεία κ.λ.π. και, όπως αντιλαμβάνεστε, ο επιχειρηματίας πρέπει να μπορεί να κάνει  καλές Δημόσιες Σχέσεις, έτσι ώστε να καταστήσει το καφενείο, ως προορισμό.
 
4.   Για να έχουν νόημα τα παραπάνω θα πρέπει να υπάρχει το κατάλληλο προϊόν!  Δηλαδή να υπάρχει ένα σύγχρονο καλά οργανωμένο καφενείο,  με καλή παραδοσιακή αισθητική και με προϊόντα, που να ελκύουν την επίσκεψη (φαγητό, καφέ κλπ). Θα πρέπει να μπορεί να συνθέσει την προώθηση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων (π.χ. μέλι, κρασί, ελιές, ελαιόλαδο, αυγά κ.λ.π.) σε συνδυασμό με ντόπιους παραγωγούς, έτσι ώστε να επιτυγχάνει διττό αποτέλεσμα, καθώς από την μια θα έχει ποικιλία ντόπιων προϊόντων να προσφέρει και από την  άλλη θα προωθεί της προσπάθειες των ντόπιων παραγωγών προϊόντων, και με αυτό τον τρόπο!


5. Το σημείο που βρίσκεται το κλειστό καφενείο αισθητικά είναι υποβαθμισμένο καθώς δεν αναδεικνύεται έτσι ώστε να αποτελεί ένα σημείο αναφοράς στο χώρο.  


 6. Tα τελευταία χρόνια στην περιοχή Τριπύλης κατά την χειμερινή περίοδο, που επιτρέπεται το κυνήγι, έχουμε παρατηρήσει ότι προσελκύονται κυνηγοί, τόσο από την Μεσσηνία, όσο και από πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας, που έρχονται στα μέρη μας,   με σκοπό το κυνήγι  (π.χ. αγριογούρουνα κ.λ.π.)  Όλοι αυτοί, είναι μια εξαιρετική δεξαμενή δυνητικών πελατών για ένα σωστά οργανωμένο παραδοσιακό καφενείο,  που ο ιδιοκτήτης θα έχει τις κατάλληλες δυνατότητες και δεξιότητες, έτσι ώστε  να τους προσελκύσει. 

 
Η επιχειρηματικότητα είναι προφανές ότι δεν εξαντλείται στους υφιστάμενους κατοίκους,  αλλά με τους πάντες που είναι πρόθυμοι και μπορεί να έχει κάποιος απο αυτούς τις ικανότητες, τις κατάλληλες  δεξιότητες, τις γνώσεις, το κεφάλαιο και  πιθανόν την κατάλληλη ηλικία! Εάν θα πρέπει να γίνει κάτι από την τοπική αυτοδιοίκηση είναι να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση και να ενημερώσει για τα προγράμματα ΕΣΠΑ που τυχόν υπάρχουν και πως μπορεί να τα αξιοποιήσει ο κάθε ενδιαφερόμενος ! Επιπλέον η τοπική αυτοδιοικηση χρειάζεται να δημιοργήσει ένα περιβάλλον φιλόξενο, που μέσα  απο αυτό και με  οδηγό την εξωστρέφεια να αναζητήσει τον άνθρωπο εκείνο,  που θα πάρει το ρίσκο να δημιουργήσει  μια μικρή επιχείρηση,  αλλά μεγάλη για το χωριό, η οποία θα  είναι απολύτως χρηστική για τους μόνιμους κατοίκους,  ελκυστική και λειτουργική για τους επισκέπτες, από όπου και αν προέρχονται. 
 
Μόνο έτσι μπορεί για τον μέλλον να υπάρξει μια βιώσιμη λειτουργία καφενείου και οτιδήποτε άλλο εκτιμώ ότι είναι ανώφελο και άστοχο να επιχειρείται για τον απλούστατο λόγο, ότι θα αποτύχει παταγωδώς. 

Ημίμετρα του τύπου (εντευκτήριο, αναψυκτήριο κ.λ.π.) ή    να το έχει κάποιος απλά ανοιχτό χωρίς να διαθέτει τα παραπάνω, και θα βαρεθεί και δεν θα έχει κίνητρο να το διατηρήσει ανοικτό, αλλά και ούτε θα μπορεί να προσφέρει την χρηστικότητα που αρμόζει και χρειάζεται ενα χωριό  απο ενα καφενείο. Ως εκ τούτου, θα βρεθεί  νομοτελειακά και πάλι το χωριό σε πλήρες αδιέξοδο…

Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν στο Σελλά μπορεί να αναπτυχθεί ένα καφενείο αντίστοιχων προδιαγραφών. Εάν δηλαδή υπάρχουν οι δυνατότητες για κάτι τέτοιο.

 
Η απάντηση είναι σίγουρα ΝΑΙ ! Και που στηρίζεται αυτή η  απάντηση? 

Ας δούμε κάποια στοιχεία που ενδεχομένως να δικαιολογούν τα παραπάνω. 

Το Σελλά απέχει μόλις 19 χιλιόμετρα τόσο από την Κυπαρισσία, όσο και από το Δώριο. Η απόσταση μέχρι το μεγάλο κεφαλοχώρι Αριστομένη στην κεντρική Μεσσηνία δεν είναι πάνω από 25 χιλιόμετρα. Σε αυτή την ακτίνα υπάρχουν πολλά χωριά με πολλούς κατοίκους και κυρίως πολλούς επισκέπτες. Δυνιτικά αυτά τα χωριά αποτελούν δεξαμενή άντλησης προοπτικών πελατών για ενα σωστά οργανωμένο παραδοσειακό καφενείο στο Σελλά. Επιπλέον!!! 
Στην Μεσσηνία τα τελευταία χρόνια,  υπάρχει μια αυξητική τάση σε τουρίστες στο Ν. Μεσσηνίας με τις υποδομές που αναπτύσσει ο νομός, (βελτιωση στα αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνες  κλπ) και με πυρήνα ελξης το μεγάλο Ξενοδοχείο του νομού μας  ( Costa Navarino), και δεδομένου ότι ο νομός βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις τουριστών σε σχέση με άλλους νομούς στην Ελλάδα, είναι πολύ πιθανόν  η κατάσταση αυτή να αλλάξει ραγδαία τα επόμενα χρόνια. Ως εκ τούτου,  ο νομός θα κατακλυστεί από επισκέπτες που διψούν να επισκεφτούν  όμορφα και παραδοσιακά χωριά, όπως το ΣΕΛΛΑ!. Είναι προφανές,  ότι ένας σωστά καταρτισμένος και με όραμα συμπατριώτης- συντοπίτης, που θα θελήσει να δημηουργήσει και να λειτουργήσει,  ως ενας εν  δυνάμει επιχειρηματίας-    μπορεί κάλλιστα να  εκμεταλλευτεί στο έπακρον αυτό το Νis Μarket, που προσφέρεται από την περιοχή μας στο συγκεκριμένο αντικείμενο δραστηριότητας.
 
Μέχρι τώρα έχει παγιωθεί μια αντίληψη σχετικά με τον τρόπο,  το πώς και τι πρέπει να γίνει για το καφενείο. Η εν λόγω  αντίληψη καθόριζε την λογική των πραγμάτων,  με αποτέλεσμα να έχει εμπεδωθεί,  ως  ντε φάκτο νοοτροπία. 

 Έτσι,  ο μέσος συμπατριώτης  πιστεύει ότι έτσι είναι τα πράγματα  και ότι πάνω σε αυτές τις αντιλήψεις πρέπει να κινηθούν οι όποιες  διαδικασίες, για να δοθεί μια λύση... 

.........μια οποιαδήποτε λύση... ..

Με συγχωρείτε αγαπητοί συμπατριώτες, όσοι δηλαδή από εσάς έχετε αυτές τις αντιλήψεις, αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα. Δεν μπορεί να έτσι τα πράγματα!  Εκ του αποτελέσματος δεν ειναι έτσι τα πράγματα και όχι γιατι το λέω εγώ, απλά γιατί διαφορετικά θα είχαν υλοποιηθεί οι όποιες λύσεις επιχειρήθηκαν και θα είχε λυθεί το θέμα με τον καλυτερο δυνατό τρόπο. Εκ του αποτελεσματος, δεν έχει επιτευχθεί.

Το θέμα όμως δεν είναι η νοοτροπία και ούτε η σκέψη  και η  άποψη. Εάν κάποιος προσπαθήσει να το  δει σφαιρικά, διαπιστώνει ότι  αγγίζει ευρύτερα το οικονομικό σύστημα που επικρατούσε στην Ελλάδα  και διαχεόταν   στην περιφέρεια και το οποίο είναι εκατό χρόνια πίσω  όσον αναφορά το επιχειρείν!

Επομένως...

Η επανεκκίνηση της λειτουργίας του καφενείου στο ΣΕΛΛΑ, σύμφωνα με το προτεινόμενο θεωρητικό σενάριο, είναι θέμα αποφάσεων. Ο καθένας μας καλείται να σταθμίσει κόστος και ωφέλειες (cost-benefit analysis) για κάθε εναλλακτική.
 
Είναι προφανές, ότι αναγνωρίζω ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην υλοποίηση.  To κυριότερο πρόβλημα είναι το κόστος ίδρυσης και το κεφάλαιο που απαιτείται και πραγματικά σε αυτό το θέμα η χώρα μας, είναι όχι απλά πίσω αλλά <<αποτρέπει>> στην πράξη το επιχειρείν!  Επιπλέον, η καινοτομία  απαιτεί καινοτόμο σκέψη και επομένως ένα δεύτερο πρόβλημα είναι πως θα πρέπει να βρεθεί κάποιος που θα έχει καινοτόμες σκέψεις στο εν λόγω θέμα, που μας απασχολεί και προτίθεται να τις υλοποιήσει στο χωριό μας. 
  
Συμπερασματικά,  κατανοώντας τη σημασία του παραδοσιακού καφενείου ως θεσμού,  που συνδέεται άμεσα με την ελληνική κοινωνία,  τις ανάγκες που απορρέουν, αλλά και την ανάγκη διατήρησής του στο χρόνο, θα πρέπει να ενεργοποιηθούμε και να ενθαρρύνουμε νέους αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους  τόσο να τα επισκέπτονται όσο και να τα δουν σαν μια καλή επιχειρηματική βάση στην περιοχή. Στην Ελλάδα της οικονομικής και όχι μόνο κρίσης που διέρχεται εδώ και πέντε χρόνια  τα παραδοσιακά καφενεία διατηρούν την ταυτότητα τους αναλλοίωτη, περιμένοντας καθημερινά τον πελάτη που θα υποκύψει στην ομορφιά τους.
 
Η στήριξη και κατασκευή ενός παραδοσιακού καφενείου στο ΣΕΛΛΑ, κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, πιστεύω ότι θα επιφέρει όφελος σε αυτόν που θα επιχειρήσει να το πράξει και μεγάλη προστιθεμένη αξία στο χωριό μας!
 
Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν συντοπίτες, που θα διαφωνούν με αυτή την άποψη. Δηλώνουμε ευθύς  εξαρχής,  ότι δεν διεκδικούμε την μοναδικότητα της ιδέας και το αλάνθαστο της σκέψης. Στο παρόν κείμενο εκφράζουμε κάποιες  ιδέες και σκέψεις, που πιστεύουμε ότι είναι σωστές και δεν διεκδικούμε να ανακαλύψουμε και πάλι τον τροχό. Ως εκ τουτου, θα πρέπει να γνωρίζουν όσοι διαφωνούν με τις ιδέες και αποψεις που αναπτύξαμε, ότι υπάρχουν πολλά επιτυχημένα παραδοσιακά καφενεία στην ελληνική επικράτεια και αρκεί κανείς να τα μελετήσει και να δει τι τα κάνει επιτυχημένες επιχειρήσεις στις τοπικές τους κοινωνίες, αποβάλλοντας εγωκεντρικές και εσωστρεφείς συμπεριφορές.

Θα είναι ευχάριστο να ανταλλάξουμε απόψεις στη βάση που θέτουμε τις παραπάνω ιδέες ως προς το βαθμό υλοποίησης.
 
Για το Sella Blog News
Ο Διαχειριστής
Βασίλειος Αργυρόπουλος

H καλύτερη εκδίκηση είναι η λήθη.... Να πνίγεις έναν εχθρό στην σκόνη της μηδαμινότητάς του. ~~ Baltasar Gracian

  Τραγικό το χάσιμο χρόνου να μαλώνεις με έναν  ανόητο και φανατικό που δε νοιάζεται για την αλήθεια, αλλά μόνο για τη νίκη των πεποιθήσεω...