Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΣΑΛΑΜΑΝΔΡΗΣ : ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ !

Θεόδωρος Τσαλαμανδρης ένας άνθρωπος με ενεργό δράση στα τεκταινόμενα της τοπικής αυτοδιοίκησης τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της Τριπύλης.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΣΑΛΑΜΑΝΔΡΗΣ-ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Τ.Α.

Σε κάθε εξωτερικό περιβάλλον αναπτύσσονται  δυναμικοί παράγοντες  (παράγοντες εκτός της διοίκησης που ασκείται) ,  οικονομικοί, πολιτικοί, κοινωνικοί, τεχνολογικοί και οι οποίοι  επιδρούν  στην ασκούμενη διοίκηση. Αυτοί οι παράγοντας έχουν μεγάλη σημασία για την μορφή που παίρνει η οποιαδήποτε μορφή άσκησης διοίκησης στο σύστημα, γιατί επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων. Το εσωτερικό περιβάλλον αποτελείται από εκείνους τους πόρους που υπάρχουν μέσα στην τοπική αυτοδιοίκηση και είναι διαθέσιμο στην παραγωγική διαδικασία. Αυτοί οι πόροι είναι ανθρώπινοι, οικονομικοί, φυσικοί και τεχνολογικοί. Αν και οι πόροι ηχούν όμοια με τους όρους του εξωτερικού περιβάλλοντος, μπορεί να υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ αυτών των πόρων μέσα στο γενικό περιβάλλον και ειδικότερα μέσα στην τοπική αυτοδιοίκηση.  Το μοντέλο ανοιχτών συστημάτων ( όπως αυτό που επιχειρήθηκε με το σχέδιο Καποδίστριας και τώρα Καλλικράτης), αποτελείται μεταξύ άλλων  από συντελεστές παραγωγής,   και την διαδικασία μεταποίησης  στην παραγωγή. Πρόκειται για δυναμική άποψη στην τοπική αυτοδιοίκηση και των σχέσεων της με το περιβάλλον της. Η διαδικασία μεταποίησης θεωρείται διαδικασία προστιθέμενης αξίας αν και η αξία παραγωγής είναι μεγαλύτερη από την αξία των συντελεστών παραγωγής. Ωστόσο είναι ένα οικονομικό χαρακτηριστικό που καλούνται πλέον να διαχειριστούν αποτελεσματικά οι άνθρωποι που ασχολούνται με την διοίκηση στα κοινά σε αντίθεση με το παρελθόν που τα στοιχεία αυτά είχαν πολύ μικρή η και καθόλου σημασία.  Ως εκ τούτου εάν ξεπεράσουμε τις τοπικιστικές διενέξεις και αντιπαραθέσεις το σύστημα άσκησης διοίκησης στην τοπική αυτοδιοίκησης μεταλλάσσεται με γοργούς ρυθμούς και είναι αρκετά δύσκολο σε αυτό το μεταβατικό στάδιο να το προσδιορίσεις. Ένα είναι σίγουρο, ότι πλέον στον εγγυς μέλλον  θα προσομοιάζει σε μεγάλο βαθμό με την άσκηση management σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Ο κυριος Τσαλαμανδρής διετέλεσε πρόεδρος στην Καποδιστριακή κοινότητα Τριπύλης όταν αυτά τα χαρακτηριστικά άρχισαν να παίρνουν μορφή και να εξελίσσονται. Εξαιρετικά δυναμικός αλλά  και μεθοδικός  ο τέως πρόεδρος της κοινότητας Τριπύλης  ( Καποδιστριακή κοινότητα ) τα κατάφερε εξαιρετικά. Ως εκ τούτου πλέον είναι  νεοεκλεγμένος Σύμβουλος στον Καλλικρατικό Δήμο Τριφυλίας. Ο Κυριος Τσαλαμανδρής έχοντας διατελέσει πρόεδρος της κοινότητας Τριπύλης σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο αντιμετωπίζοντας τον πυρήνα της τοπικιστικής εσωστρέφειας, καθότι ήταν τα πρώτα χρόνια της διευρυμένης κοινότητας και οι  τοπικές κοινωνίες, ήταν έντονα προσκολλημένες σε αντιλήψεις, νοοτροπίες, χρόνιες κουλτούρες που εστίαζαν  στην λογική -  εμείς και οι άλλοι κάτω από εμάς η πέρα από εμάς, αντιμετώπισε ένα εξαιρετικά καυστικό περιβάλλον με έντονες αντιπαραθέσεις, αλλά κατάφερε να συγκεράσει, να συνθέσει και να κρατήσει ισορροπίες, εν μέσω έντονων προστριβών και αντεγκλήσεων.  
Ο  Θεόδωρος Τσαλαμανδρής κατάγεται  από το Δαρα Τριπύλης και δεν παραλείπει να  συμμετάσχει ενεργά ως απλό μέλος αυτή την φορά στις εθελοντικές προσπάθειες ανάπτυξης του Αρκαδικού Ποταμού από τον Όμιλο φίλων Τριπυλιωτών Αρκαδικού Ποταμού. Συγκεκριμένα στην τελευταία διάνοιξη νέου μονοπατιού  που είχε να κάνει με την παλιά διαδρομή του νεράβλακου στον Νερόμυλο των Αργυροπουλαίων.  Ο κύριος Τσαλαμανδρής ειχε ένα λόγο παραπάνω να συμμετάσχει σε αυτό το project, αφού είναι απόγονος της μεγάλης οικογένειας των Αργυροπουλαιών (κατά το ήμισυ καταγωγης Σελλά)  και αισθάνθηκε ιδιαίτερη χαρά όπως μας δήλωσε να βάλει ένα λιθαράκι ανάδειξης του μονοπατιού που  ο παππούς του Βασίλης ( Γκόκος), χάραξε πολλά χρόνια πριν! Η αείμνηστη μητέρα του κυρίου Τσαλαμανδή ( Σταυρούλα) και αγαπητή μου θεία, ήταν μία από τις τρείς θυγατέρες του αείμνηστου  Βασίλειου Αργυρόπουλου από το Σελλά (Γκόκος- ιδιοκτήτη του νερόμυλου και διακριμένου εύζωνα στο Μπιζάνι).  Ο κύριος Τσαλαμανδρής εμπνέεται από το όραμα του Ομίλου φίλων Τριπυλιωτών Αρκαδικού Ποταμού και ως λάτρης της φύσης  μας έδωσε το δικό του στίγμα που μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο.
 Μπορείτε να δείτε το παρακάτω βίντεο, πατώντας το Play, αλλά πρώτα να πατήσετε Pause στο LiveStream πάνω δεξιά του Blog,  με τίτλο ( ΧΡΗΣΙΜΑ ΝΕΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ  )
 

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Η ΦΥΣΗ ΜΑΣ ΓΕΝΗΣΕ...Η ΦΥΣΗ ΜΑΣ ΖΕΙ ΟΛΟΥΣ!

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ- ΡΕΜΑΤΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Σύμφωνα με τον Πλάτωνα  (Πλάτων- πολιτεία )
οι άνθρωποι βρίσκονται δεσμώτες σε ένα σπήλαιο σκοτεινό,
 χωρίς να μπορούν  να κινηθούν και να ελευθερωθούν. 
Πίσω τους βρίσκεται μία φωτιά την οποία δε μπορούν να τη δούν κι ανάμεσα από αυτούς κι εκείνη περνάνε διάφορα πράγματα. 
Οι άνθρωποι λοιπόν βλέπουν μόνο τις σκιές αυτών των πραγμάτων χωρίς να μπορούν να γνωρίσουν τα αντικείμενα όπως είναι αλλά γνωρίζουν την ιδέα αυτών. Μερικοί όμως άνθρωποι καταφέρνουν να απελευθερωθούν και να βγούν από το σπήλαιο γνωρίζοντας το φώς και βλέποντας επιτέλους τα πράγματα όπως είναι. Αυτοί λοιπόν είναι οι σοφοί που πρέπει να φροντίσουν να απελευθερωθούν κι οι υπόλοιποι έχοντας επίγνωση της κατάστασης. Μεγαλώνοντας και ωριμάζοντας παράλληλα, ως άνθρωπος μέσα από τις εμπειρίες που μου δίδαξε η ζωή, είμαι  βαθιά πεπεισμένος  ότι το όραμα χωρίς δράση είναι ονειροπόληση και η  δράση χωρίς το όραμα είναι ένας εφιάλτης.  Φίλοι μου,  η  καρδιά μας  είναι ελεύθερη... έχετε το θάρρος να την ακολουθήσετε....!

Στην τελευταία συνάντηση των φίλων Τριπυλιωτών Αρκαδικού Ποταμού, γνώρισα εξαιρετικούς και βαθιά συνειδητοποιημένους αλλά και φιλοσοφημένους συμπατριώτες. Μεταξύ αυτών των αγαπητών συντοπιτών ,  γνώρισα έναν αλέγκρο, σκληροτράχηλο και εξαιρετικά οξυδερκή Μεσσήνιο, φίλο και μέλος του Ομίλου Τριπυλιωτών Αρκαδικού Ποταμού.

Ο λόγος για τον κύριο Αθανάσιο Νικολόπουλο από την Ρεματιά Μεσσηνίας!!

Ο αγαπητός Θανάσης  έκανε ιδιαίτερη εντύπωση για όλα τα παραπάνω, δίνοντας παράλληλα  το  στίγμα του νοήματος στην προσπάθεια ανάδειξης και ανάπτυξης του Αρκαδικού Ποταμού. Χαρακτηριστικά αναφέρει με την  ευθύτητα λόγου που τον διακρίνει,  ότι παρότι δε κατάγεται από την περιοχή Τριπύλης , συμμετέχει ολόψυχα γιατί όπως λέει εμφαντικά <<έχω αρρώστια>> με την φύση. Τονίζει τις δυσκολίες αλλά είναι αυτό το στοιχείο που του δίνει ευχαρίστηση. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι πρέπει να  αγαπάμε την φύση και να την σέβονται παράλληλα με σας και τα παιδιά! Έχει περπατήσει το ποτάμι από το σημείο του τεχνικού φράγματος( λιμνοδεξαμενή -περιοχή Σελλά-Ραυτόπουλο)  μέχρι το πάρκο (περιοχή Σελλά-Δάρα), ενώ δεν παραλείπει να μας πει ότι από μικρός ερχόταν στο ποτάμι για  ψάρεμα. Τελος προσκαλεί όλο τον κόσμο να έρθει να επισκευτεί το ποτάμι και δηλώνει σιγουριά  για την απεριόριστη αγάπη που θα νιώσουν!

Παρακολουθήστε στο παρακάτω βίντεο τις δηλώσεις του κυρίου Νικολόπουλου από την Ρεματιά!

Μπορείτε να δείτε το παρακάτω βίντεο, πατώντας το Play, αλλά πρώτα να πατήσετε Pause στο LiveStream πάνω δεξιά του Blog,  με τίτλο ( ΧΡΗΣΙΜΑ ΝΕΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ  )
  

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΡΙΠΥΛΙΩΤΩΝ ΑΡΚΑΔΙΚΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ " ΔΕΝ ΣΥΣΤΗΝΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΛΛΑΓΗ ΟΝΟΜΑΤΟΣ, ΑΚΡΙΤΑ! "


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΡΙΠΥΛΙΩΤΩΝ ΑΡΚΑΔΙΚΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ- ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Κύριε Αργυρόπουλε,

Σας αποστέλλουμε τρεις χάρτες που αποδεικνύουν περίτρανα το όνομα του Αρκαδικού Ποταμού.
Ο χάρτης της Γαλλικής αποστολής είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία χάρτης από το 1831.
Ο χάρτης της Γερμανικής κατοχής ακολουθεί σε ηλικία από το 1944.
Ο χάρτης της Γ.Υ.Σ είναι κατά πολύ νεότερος και πιστεύουμε ότι είναι από σύστασης της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Το συγκεκριμένο τμήμα που απεικονίζεται είναι το πάρκο του Ομίλου μας.
Ευθύς ως προμηθευτούμε, από τη Διεύθυνση Γεωργίας Τριφυλίας, τη μελέτη του καθηγητή Κωνσταντινίδη, στην έδρα του τσιμέντου, του Πολυτεχνείου Αθηνών, που την επιγράφει ¨Μελέτη Φράγματος Αρκαδικού Ποταμού¨, έτους 1972, θα σας την αποστείλουμε.
 
Σχόλια επί των αναρτήσεων:

Οι πινακίδες 10 των αριθμών τοποθετήθηκαν από την Ν.Α. Μεσσηνίας το 2010, με απόφαση της Επιτροπής Παραγωγής (αρμόδιος αντινομάρχης Σωτήρης Παναγιωτόπουλος, αρμόδιος υπάλληλος υλοποίησης ο κύριος Κατσαμπάνης του τμήματος Αλιείας με εργολάβο την Ν.Α. και φέρουν την υπογραφή της).
Το ερώτημα του ανωνύμου επισκέπτη σας περί γνησιότητας των πινακίδων ή του χάρτη, στο κλειστό καφενείο του Σελλά, προφανώς εξ αντιδιαστολής αφορά το χάρτη.
Και σε εμάς εγείρονται ερωτήματα γιατί έχει κτιστεί σε Καποδιστριακή Αυτοδιοικητική Εποχή μετά το 2002!!
Αναφορικά με το σχόλιο του κυρίου Καραμπερόπουλου, του οποίου τις ιστορικές γνώσεις δεν αμφισβητούμε επ’ ουδενί, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι τελεί σε  σύγχυση. Άλλο ¨Σελλάς Ποταμός¨ και άλλο Ποταμός Σέλας. Ο πρώτος είναι στη Τριφυλία (πρωτεύουσα τη Κυπαρισσία, παλαιά Αρκαδιά), ενώ ο ποταμός Σέλας συναντάται στην Αργολίδα και στη Πυλία.    
Εκτιμούμε λοιπόν ότι ο Ρήγας αναφέρεται στο ποταμό Σέλα της Πυλίας δίπλα στο Κορυφάσιο και στο Costa Navarino, το οποίο και χαρακτηριστικά αναφέρεται στη χάρτα.
 
Το γεγονός ότι ο κύριος Καραμπερόπουλος έσπευσε να συστήσει στον Όμιλο μας την αλλαγή του ονόματος μας δείχνει αμετροέπεια. Λυπούμαστε για το σκληρό χαρακτηρισμό διότι δεν είναι στο χαρακτήρα μας.

Δεν συστήνεις σε έναν σύλλογο αλλαγή ονόματος, άκριτα.

Ο Όμιλος μας δέχεται καθ’ υπέρβαση το όρο Σελλέικο Ποτάμι ως τοπονύμιο, με δεδομένο ότι τη λεκάνη της Τριπύλης τη διατρέχει το ποτάμι εξ ολοκλήρου και υπάρχουν εκεί άλλα επτά χωριά. Τα υπόλοιπα χωρία δεν έχουν κανένα ¨δικαίωμα¨ ονοματολογικά στο ποτάμι; Γιατί θα πρέπει το Σελλά να έχει τη μοναδικότητα;

Με αυτή τη λογική θα πορευτούμε για ην ανάδειξη της Τριπύλης;
Ο Αρκαδικός Ποταμός έχει ευρύτητα αποδοχής και δε φωτογραφίζει μονοσήμαντα τα πράγματα.
Επιπρόσθετα στην τοποθεσία (http://el.aegeanair.com/prosfores/exciting-golf-breaks/messinia/ ) η οποία αναφέρεται στο Costa Navarino γίνεται αναφορά για τον ποταμό Σέλα, συγκεκριμένα αναφέρει ότι «Το 18 οπών “The Dunes Course” εκτείνεται σε ένα ποικιλόμορφο τοπίο με εκπληκτική θέα στον ποταμό Σέλα και τη θάλασσα του Ιονίου».
 
Εμείς το ΠΑΡΚΟ μας το ονομάσαμε ¨Πάρκο Τριπύλης¨ δείχνοντας το χώρο τοποθέτησης του. Ανήκει δε κατά χρήση σε όλο το κοινωνικό σύνολο. Εμείς δεν είμαστε κολλημένοι στο χθες. Προχωράμε μπροστά δημιουργώντας, προβάλλοντας και αγκαλιάζοντας τους ανθρώπους που έχουν τις ίδιες ευαισθησίες με εμάς, προσπαθώντας να έλθουν κοντά μας και αυτοί που έχουν μείνει στο χθες.

Η πολεμική των ανθρώπων στην απεδώ όχθη με τους ανθρώπους της απεκεί όχθης πέρασε ανεπιστρεπτί.
 
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Ο Πρόεδρος του Ομίλου
Τάκης Αδαμόπουλος

Υ.Γ. Είναι η πρώτη και τελευταία φορά που επικοινωνώ μαζί σας γιατί το θέμα το θεωρώ λήξαν.   

ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ( ΑΝΤΙΦΑΣΗ - ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ - ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΟΤΗΤΑ )

Σε μια πρόασφατη επισύμανση  αναγώστη του ΣΕΛΛΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ BLOG NEWS NEMESIS, σχετικά με την αναφορά  σε αναρτήσεις που εχουμε στο blog και αφορουσε την ονομασία  ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ και όχι Σελλας Ποταμός, μας εχει χαρακτηριστικά  επισυμάνει με τo  παρακάτω σχόλιo: 


Αναγνώστης: 
"  Γράφει ο κ. ΔΗΜ. ΚΑΡΑΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ στην Ιστοσελίδα του:
Η Μεσσηνία στη Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή
Στο επαναστατικό του σχέδιο (του Ρήγα Βελεστινλή) εντάσσεται και η δωδεκάφυλλος «Χάρτα της Ελλάδος», την οποία είχε εκδώσει στη Βιέννη το 1796 και το 1797, τη χρονιά με τη μεγάλη επαναστατική και εκδοτική του δράση. 
Στους "όρους" που αναφέρονται στην παραπάνω χάρτα για τη Μεσσηνία είναι και "Σέλας ποταμός". Λεπτομέρειες στην Ιστοσελίδα του: 


http://www.karaberopoulos.gr/karaberopoulos/rhigas/12.asp

Είναι προφανές ότι η ονομασία του τοπικού συλλόγου για την ανάδειξη του Ποταμού έχει δημιουργήσει τα σχετικά προβλήματα με την ονομασία. Καλό θα ήταν ο τοπικός σύλλογος να αλλάξει ονομασία. Παρατήρηση: μετά το Κριτσέικο έχω δει ονομασία "Ρέμα Καλονερού". 

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.   "

Eπειδή το θέμα της ονομασίας του ποταμού όπως εχω αντιληφθεί  έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα ( να θυμίσω ότι εχει σβηστεί με σπρέι το ονομα Αρκαδικός απο τις τρεις υφιστάμενες πινακίδες που εινα τοποθετημένες απο τα διόδια προς το ποτάμι), με εβαλαν σε πειρασμό να το ψαξω περισσότερο. 


Εξετάζοντας προσεκτικά την αναφορά του συγκεκριμένου ιστότοπου, διαπίστωσα ότι το ποτάμι αναφέρεται ως Σελας ποταμός. Το στοιχείο που κάνει εντύπωση είναι ότι το Σελλά το γράφει με
Απόσπασμα απο(karaberopoulos.gr/karaberopoulos/rhigas/12.asp)
ΠΗΓΗ : ΔΗΜ. ΚΑΡΑΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
Η Μεσσηνία στη Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή
ένα
 λ ( Σελά ποταμός), ενώ θα έπρεπε να το γράφει με δυο λλ εάν εννοεί την ονομασία του ποταμού στην περιοχή Τριπύλης. Εαν δεν υπάρχει ορθογραφικό λάθος, που εκτιμούμε δεν υπάρχει, τότε ενδεχομένως με μεγάλες πιθανότητες να εννοεί το ποτάμι Σελας ποταμός της περιοχής Πυλίας στο Ν. Μεσσηνίας. Με μια πρόχειρη έρευνα στο Google, μπορεί εύκολα κανείς να διαπιστώσει ότι υπάρχουν  πολλές αναφορές και στοιχεία για τον εν λόγω ποτάμι στην περιοχή της Πυλίας ( παραθέτουμε ορισμένες από αυτές παρακάτω),  όπως βέβαια και στην δικτυακή βιβλιοθήκη   Βικιπαίδεια.

Αναφορές για Σελα ποταμό στο ιντερνετ¨.
....." Ο Σελας ποταμος κοιμαται(Φως “Σέλας, ήλιος, ελλά = λαμπάδα”, σύμφωνα με τον Π. Χρήστου. Οι Σελλοί ή Ελλοί ήταν «ομηρική φυλή», η οποία «…εκπεμπόμενη εκ της Ηπείρου δια των διόδων της Πίνδου έδοσεν εις το νότιον τμήμα της Βαλκανικής το όνομα Ελλάς και εις τους κατοίκους το όνομα Έλληνες…» σύμφωνα με τον Κ. Φαλτάιτς.) " ...

...Το χρονικό του Σέλλα...
Μπάζα, απορρίμματα, ξύλα και γυαλιά...διάφορα μπαζώνουν τις όχθες του ποταμού
Δεν λείπει η Δεντρογαλιά του Ασκληπιού Elaphe longissima, που είναι το πιο σπάνιο φίδι της Πελοποννήσου και βρέθηκε στο Ποταμό Σελά κοντά στο χωριό Ρωμανός.

q=%CE%A3%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CF%82+%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CF%82&espv=2&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=UsyqU_fhKKmN7Qa5t4HYAg&ved=0CEMQsAQ&biw=1244&bih=573
ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΛΑ ΠΟΤΑΜΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΥΛΙΑΣ:
................................................................................................................
Ως εκ τούτου, εκτιμώ ότι υπάρχει παρανόηση σχετικά με την συγκεκριμένη αναφορά, καθώς ειναι προφανές  για ποιο ποτάμι αναφέρει η   δωδεκάφυλλο «Χάρτα της Ελλάδος» του Ρήγα Βελεστινλή, καθώς τόσο η ορθότητα του ονόματος ( Σέλας Ποταμός), όσο και η γεωγραφική του θέση, το αποδεικνύουν. 

Το θέμα  είναι ότι  υπάρχουν αναφορές από διάφορες πηγές, που αναφέρουν  το ποταμό με διάφορα τοπωνύμια. Εκτιμώ ότι θα πρέπει να ξεπεραστεί η λογική των τοπωνυμίων,  καθώς αυτά είναι  που δημιουργούν προβλήματα και όχι ο εν λόγω σύλλογος που επικαλείται το σχόλιο.  Δεν θα σταθώ στις επίσημες πινακίδες της Νομαρχίας που αναφέρεται ως Αρκαδικός Ποταμός,  γιατί θεωρώ ότι είναι το θέμα τυπικό,  καθώς  από την μια αποδεικνύει  ότι το αναγνωρίζουν με αυτό το όνομα οι επίσημες υπηρεσίες της περιφέρειας και επομένως και κατ' επέκταση δεν έχω λόγο να μην το αποκαλώ ως Αρκαδικό Ποταμός  και από την άλλη υπάρχουν απόψεις εκ παραδρομής αυτό έχει γίνει κλπ!!!!

Από την άλλη υπάρχουν αρκετές άλλες επίσημες αναφορές από διάφορους ιστορικούς χάρτες που το αναφέρουν με δίπλα από το τοπωνύμιο Σελλας Αρκαδικός)

Τα παρακάτω αντίγραφα χαρτών ειναι από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Γαλλικής Αποστολής Στρατηγού Μεζόν (1831), το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Γερμανικής Κατοχής (1944) και  της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού.








Ωστόσο, πέραν της τυπικότητας, η ουσία είναι το αποτέλεσμα που βλέπετε να λαμβάνει χώρα στο σύνολο του μήκους του ποταμού.  Ο εν λόγω όμιλος με το διακριτικό ( Όμιλος φίλων Τριπυλιωτών Αρκαδικού Ποταμού),  έχει καταφέρει μέσα από την  διευρυμένη ονομασία, να συγκεραστεί  πλήθος ανθρώπων  μελών από την ευρύτερη περιοχή και προβαίνει συνεχώς σε ενέργειες τόσο  για την προστασία του ποταμού όσο και της ανάδειξης και προβολής αυτού. Αυτό το μίγμα συνθέτει  και δεν αποσυνθέτει καθώς υπάρχει ευρέως αποδοχή από όλους που διεκδικούν τοπωνύμια και αποδεικνύεται με την καθολική συμμετοχή συμπατριωτών μας στις εκδηλώσεις που γίνονται στο ποτάμι.

Εκτιμώ,  ότι συμβάλει στα μέγιστα η  ονομασία Αρκαδικός Ποταμός ( η οποία και αυτή δεν στερείτε από αντίστοιχες πηγές αναφορών), όποτε δεν είναι άστοχη. Το θέμα των τοπωνυμίων δημιουργεί πολλές προστριβές και όχι η αγάπη μας για το ποτάμι  την βιοποικιλότητα και η προσπάθεια που στέφεται από άκρατη επιτυχία καθώς συμμετάσχει πλήθος ανθρώπων !

Η διαφωνία μας είναι από ποιο πρίσμα βλέπουμε το όνομα του ποταμού σχετικά με την αντίληψη για το θέμα. Εσείς από ότι αντιλαμβάνομαι υποστηρίζεται ότι δεν είναι τοπωνύμιο το Σελλας ποταμός, σε αντίθεση με μένα που υποστηρίζω ότι μια διευρυμένη ονομασία κάνει περισσότερο κόσμο να αγαπά και να ασχολείται ουσιαστικά με την ανάπτυξη και προστασία του ποταμού, καθώς εξομαλύνεις τις τοπικές αντιθέσεις.

Αν και δεν είμαι ακόμα μέλος του συγκεκριμένου Ομίλου και ως άνθρωπος που αγαπά τον τόπο και το ποτάμι στο οποίο έχει παιδικές  αναμνήσεις και εμπειρίες καθώς μεγαλώνοντας στην περιοχή αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου, εμπνέομαι από τις προσπάθειες ανάδειξης και προστασίας του ποταμού, και ασφαλώς εντυπωσιάζομαι από την καθολική εθελοντική συμμετοχή και ευρέως αποδοχή από την ευρύτερη περιφέρειας της Τριπύλης και της Τριφυλίας. Επομένως δεν βλέπω το λόγο να πιστεύει κανείς ότι ο εν λόγω Σύλλογος δημιουργεί το πρόβλημα. Το πρόβλημα θα πρέπει να αναζητηθεί σε διαφορετική κατεύθυνση… 

 .......Ο τρόπος που οι άνθρωποι συμπεριφέρονται και σκέφτονται  είναι αντανακλάσεις της κουλτούρας και δεν υπόκεινται σε αυστηρή λογική. Η ποικιλομορφία τους είναι τόσο μεγάλη αλλά και αυθαίρετη ώστε δεν μπορεί να ενταχθεί στο χώρο της σοβαρής σκέψης, που μπορεί κάποιος να επιχειρήσει να κάνει...... 

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΝΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ Η ΠΕΡΙΟΧΗ!!!

H υπόθεση της εθελοντικής εργασίας είναι εξαιρετικά σοβαρή και απαιτεί ανάλογη προσοχή από όλους,  και δη αυτή την δύσκολη εποχή. Χρειάζεται να υπάρχει ένας εμπνευστής, εμψυχωτής, με δυναμισμό και όραμα έτσι ώστε να το πιστέψεις και να  πράξεις εθελοντισμό με αγάπη και χαρά.

 
Εδώ στον Όμιλο φίλων Αρκαδικού Ποταμού το συγκεκριμένο μίγμα
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ-ΚΛΩΝΙ
το έχουν και μάλιστα σε μπόλικη δόση καθώς η συμμετοχικότητα στις εξορμήσεις για την διάνοιξη μονοπατιών στον Αρκαδικό Ποταμό και όχι μόνο,  είναι πάρα πολύ υψηλή.
Συντονισμένα και σταθερά προς  αυτή την κατεύθυνση για να αναπτυχτούν περαιτέρω οι δράσεις του Ομίλου,  μπορεί και  θα πρέπει να λειτουργεί με έμπνευση και αυτό επιτυγχάνεται στο μέγιστο, αφού καταφέρνει να  συνθέτει τον ανθρώπινο δυναμισμό, από όλη την ευρύτερη περιοχή. Αυτό αποτελεί μια εξαιρετική επιτυχία, καθώς απαιτεί δεξιότητα και πνεύμα.   Χρειάζεται επομένως να εμπνεύσεις ανθρώπους με καλή διάθεση και όλων των ηλικιών που να ξέρουν ή να μην ξέρουν από χειρωνακτικές εργασίες και όχι μόνο για να βάλουν όλοι μαζί το μεράκι,  την αγάπη με σκοπό  την προσφορά  που στο τέλος να βρίσκεται στο επίκεντρο ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ.
Επομένως, εάν  είστε μουρμούρηδες και με τσαγανό,   η εθελοντική εργασία μέσω του Ομίλου στην φύση να είστε σίγουροι ότι θα  θεραπευτεί με  την  εργοθεραπεία. Αν είστε χαμογελαστοί και ευδιάθετοι, θα βάλετε ένα λιθαράκι στο σύνολο  του μίγματος των μελών και θα το ανεβάσετε με  την θετική σας ενέργεια. Έτσι λοιπόν ένας  συντοπίτης μας εθελοντής στον Όμιλο φίλων Τριπυλιωτών Αρκαδικού Ποταμού, ο  κύριος Θεόδωρος Βλάχος από το Κλωνί διαθέτοντας  τα παραπάνω χαρακτηριστικά αποτελεί ένα δυναμικό μέλος του Ομίλου. Ο κύριος Βλάχος παρότι ζει και εργάζεται  στην περιοχή και κατά κάποιο τρόπο είναι συνηθισμένος στην φύση από την καθημερινότητα στο Κλωνί, συμμετάσχει ενεργά τόσο στις χειρωνακτικές εργασίες όσο και στις χρηστικές διαδικαστικές συζητήσεις  με  ιδέες και προτάσεις τις οποίες στηρίζει με  δυναμικό και έντονο τρόπο!  
 
Ο κύριος Βλάχος στην πρόσφατη διάνοιξη του νεράβλακου, στην περιοχή Σελλά, μας έκανε μια δήλωση που μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο.

Μπορείτε να δείτε το παρακάτω βίντεο, πατώντας το Play, αλλά πρώτα να πατήσετε Pause στο LiveStream πάνω δεξιά του Blog,  με τίτλο ( ΧΡΗΣΙΜΑ ΝΕΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ  )
 

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΕΓΑΛΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΛΙΟΥ

Σε μια εμπεριστατωμένη και εξαιρετική  συζήτηση με θέμα την
παραγωγή μελιού τα τελευταία χρόνια στην περιοχή Τριφυλίας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή Πελοποννήσου , που έκανα τελευταία
 με τον  ειδικό στην οργάνωση και παραγωγή ΑΑΑ ποιότητας μελιού  κύριο  Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, εντυπωσιάστηκα από το γεγονός ότι φέτος η παραγωγή έπεσε σε μηδενικά επίπεδα.  Ο κύριος Παναγιωτόπουλος καταγωγής από Κυπαρισσία, αλλά σχεδόν μόνιμος κάτοικος πλέον στο  Σελλα, έχει οργανώσει μια εξαιρετική μονάδα παραγωγής μελιού  με σημαντικές επιδόσεις ποιοτικού μελιού. Από την μια η χρόνια ενασχόληση με το συγκεκριμένο αντικείμενο και από την άλλη το μορφωτικό επίπεδο που διαθέτει, το μεράκι και το όραμα για σωστή δουλειά,  έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε έναν ανερχόμενο δυναμικό παραγωγό μελιού. Ωστόσο, μου ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια και δη από το 2009 και μετά, ( χρονιά που ξέσπασε η οικονομική κρίση-τυχαίο? Δεν νομίζω..), η παραγωγή σημείωνε κάθετη πτώση από χρονιά σε χρονιά, μέχρι  που φέτος η παραγωγή έπεσε σε μηδενικά επίπεδα!!!   Το γεγονός αυτό προκαλεί εύλογες απορίες και ανησυχία , για το τι ακριβώς συμβαίνει και ποια θα είναι η προοπτική στα μελίσσια  ,καθώς όπως γνωρίζετε οι συγκεκριμένες κοινωνίες μελισσών, πέραν την τέλειας οργανωτικής δομής που διαθέτουν, είναι και εξαιρετικά ευαίσθητες κοινωνίες . Να θυμίσω στους φίλους αναγνώστες ότι πολλά χρόνια πριν υπήρξε στο Σελλά παραγωγός μελιού ο αείμνηστος Καλαντζέας, με μια μονάδα την οποία διατηρούσε στην περιοχή της μεγαληβρύσης.Ως εκ τούτου, ερευνώντας το θέμα διαπίστωσα ότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο, όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω.

Οι Επιστήμονες Ανακάλυψαν Τι Σκοτώνει Τις Μέλισσες Και Είναι Χειρότερα Από Ότι Νομίζατε!

 Όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν, ο μυστηριώδης μαζικός θάνατος μελισσών που γονιμοποιούν καλλιέργειες αξίας 30.000.000.000 δολαρίων στις ΗΠΑ έχει αποδεκατίσει τον πληθυσμό των Apis mellifera της Αμερικής που ένας κακός χειμώνας θα μπορούσε να οδηγήσει τα χωράφια σε αγρανάπαυση .Τώρα, μια νέα μελέτη έχει επισημάνει μερικές από τις πιθανές αιτίες των θανάτων των μελισσών και τα μάλλον τρομακτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η αποφυγή του beemageddon θα είναι πολύ πιο δύσκολη από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα.   Οι επιστήμονες παλεύουν για να βρουν το έναυσμα για τη λεγόμενη διαταραχή κατάρρευσης αποικίας (CCD), που έχει εξαφανίσει περίπου 10 εκατομμύρια μελίσσια, αξίας 2 δισ. δολαρίων, κατά τα τελευταία έξι χρόνια. Στους ύποπτους έχουν συμπεριληφθεί τα φυτοφάρμακα, τα νοσογόνα παράσιτα και η κακή διατροφή. Αλλά σε μια πρώτη αυτού του είδους μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό PLoS ONE , οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ έχουν εντοπίσει μία ποικιλία φυτοφαρμάκων και μυκητοκτόνων που μολύνουν τη γύρη που συλλέγουν οι μέλισσες για να τροφοδοτήσουν τις κυψέλες τους. Τα ευρήματα ανοίγουν νέους δρόμους για τους οποίους μεγάλος αριθμός μελισσών πεθαίνουν αν και δεν προσδιορίζουν τη συγκεκριμένη αιτία της CCD, όπου μια ολόκληρη κυψέλη πεθαίνει ταυτόχρονα.
Όταν οι ερευνητές συνέλεξαν γύρη από τις κυψέλες στην ανατολική ακτή, επικονίασης cranberry, καρπουζιού και άλλων καλλιεργειών και την τροφοδότησαν σε υγιείς μέλισσες, αυτές έδειξαν μια σημαντική μείωση στην ικανότητά τους να αντισταθούν σε μόλυνση από ένα παράσιτο που ονομάζεται Nosema ceranae .Το παράσιτο έχει εμπλακεί σε διαταραχή κατάρρευσης αποικίας αν και οι επιστήμονες φρόντισαν να επισημάνουν ότι τα ευρήματά τους δεν συνδέουν άμεσα τα φυτοφάρμακα με διαταραχή κατάρρευσης αποικίας (CCD).
Η γύρη μολύνθηκε κατά μέσο όρο με εννέα διαφορετικά παρασιτοκτόνα και μυκητοκτόνα αν και οι επιστήμονες ανακάλυψαν 21 γεωργικές χημικές ουσίες σε ένα δείγμα. Οι επιστήμονες εντόπισαν οκτώ AG χημικές ουσίες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από το παράσιτο.
Πιο ανησυχητικό, οι μέλισσες που έφαγαν γύρη που ήταν μολυσμένη με μυκητοκτόνα ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να έχουν μολυνθεί από το παράσιτο. Η ευρέως χρησιμοποίηση μυκητοκτόνων πιστευόταν ότι είναι αβλαβή για τις μέλισσες, καθώς είναι σχεδιασμένα να σκοτώνουν μύκητες και όχι έντομα, σε καλλιέργειες όπως τα μήλα.
"Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα μυκητοκτόνα μπορούν να επηρεάζουν τις μέλισσες και νομίζω ότι αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι η ανάγκη να επανεκτιμηθεί πώς θα γίνεται η επισήμανση αυτών των γεωργικών χημικών ουσιών," δήλωσε στο Quartz ο Dennis vanEngelsdorp, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Οι ετικέτες στα φυτοφάρμακα προειδοποιούν τους αγρότες να μην ψεκάζουν όταν οι μέλισσες γονιμοποιούν στην περιοχή, αλλά τέτοιες προφυλάξεις δεν έχουν εφαρμοστεί στα μυκητοκτόνα.

Οι πληθυσμοί των μελισσών είναι τόσο χαμηλοί στις ΗΠΑ που χρειάζεται επί πλέον ένα 60% των αποικιών που επιβιώνουν της χώρας μόνο για να γονιμοποιήσουν μία καλλιέργεια με αμύγδαλα στην Καλιφόρνια. Και αυτό δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα της δυτικής ακτής - η California προμηθεύει το 80% των αμυγδάλων στον κόσμο, μια αγορά αξίας 4 δισ. δολαρίων.

 
Τα τελευταία χρόνια, μια κατηγορία χημικών που ονομάζονται νεονικοτινοειδή έχει συνδεθεί με τους θανάτους των μελισσών και τον Απρίλιο οι ρυθμιστές απαγόρευσαν τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων για δύο χρόνια στην Ευρώπη, όπου οι πληθυσμοί μελισσών έχουν επίσης πέσει κατακόρυφα. Αλλά ο vanEngelsdorp, ένας βοηθός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Maryland, λέει ότι η νέα μελέτη δείχνει ότι η αλληλεπίδραση πολλών φυτοφαρμάκων επηρεάζει την υγεία των μελισσών.

"Το θέμα των φυτοφαρμάκων από μόνο του είναι πολύ πιο περίπλοκο από ό, τι μας έχουν οδηγήσει να πιστεύουμε», λέει. «Είναι πολύ πιο περίπλοκο από ό, τι ένα μόνο προϊόν, το οποίο σημαίνει βέβαια ότι η λύση δεν έγκειται στην απαγόρευση μόνο μίας κατηγορίας προϊόντος."
Η μελέτη διαπίστωσε και μια άλλη επιπλοκή στις προσπάθειες σωτηρίας των μελισσών: Οι Αμερικάνικες μέλισσες, που είναι απόγονοι των ευρωπαϊκών μελισσών, δεν φέρνουν στην κυψέλη γύρη από τις καλλιέργειες της Βόρειας Αμερικής , αλλά συλλέγουν τροφή από τα κοντινά ζιζάνια και τα αγριολούλουδα. Αυτή η γύρη, ωστόσο, ήταν επίσης μολυσμένη με παρασιτοκτόνα, ακόμη και όταν τα φυτά αυτά δεν ήταν ο στόχος του ψεκασμού.
«Δεν είναι σαφές κατά πόσον τα φυτοφάρμακα παρασύρονται πάνω σε αυτά τα φυτά, αλλά πρέπει να ληφθεί μια νέα ματιά στις γεωργικές πρακτικές ψεκασμού», λέει ο vanEngelsdorp.

Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

ΝΑ ΜΗΝ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΣΑΜΑΡΙ...ΝΑ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ Ο ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ!!

Ένας Φιλιατρινός φυσιολάτρης στον Αρκαδικό Ποταμό δίνει  στίγμα και  νόημα στην συγκεκριμένη προσπάθεια !    Να γυρίζεις τη γης, να βλέπεις - να βλέπεις και να μην χορταίνεις- καινούργια χώματα και θάλασσες κι ανθρώπους και ιδέες, και να τα βλέπεις όλα για πρώτη φορά, να τα βλέπεις όλα σα για τελευταία φορά, με μακρόσερτη ματιά, κι έπειτα να σφαλνάς τα βλέφαρα και να νιώθεις τα πλούτη να κατασταλάζουν μέσα σου ήσυχα, τρικυμιστά, όπως θέλουν, ωσότου να τα περάσει από την ψιλή κρισάρα του ο καιρός, να κατασταλάξει το ξαθέρι απ' όλες τις χαρές και τις πίκρες σου - τούτη η αλχημεία της καρδιάς, είναι, θαρρώ μια μεγάλη, αντάξια του ανθρώπου ηδονή. <<ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ>>

 
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΗΤΟΠΟΥΛΟΣ-ΦΙΛΙΑΤΡΑ
Εν δράσει ο Γιώργος Νικητόπουλος από τα Φιλιατρά δηλώνει ότι αυτά τα έργα έπρεπε να έχουν γίνει πολύ ποιο νωρίτερα αλλά και τώρα δεν είναι αργά!  Οι  νέοι να μπορούν να βιώνουν τις συνθήκες και τις δραστηριότητες της παλιάς εποχής. Πολυσχιδής οι   δραστηριότητες του κυρίου Νικητόπουλου. Φανατικός λάτρης  της φύσης τόσο του βουνού όσο και της Θάλασσας.  ο εν λόγω  δραστήριος Φιλιατρινός συμμετέχει και ασπάζεται το όραμα  την καθολική συμμετοχή και το αγκάλιασμα του κόσμου  σε αυτές τις δραστηριότητες.  Δυναμικό μέλος του Ομίλου Φίλων Αρκαδικού Ποταμού, ο κύριος Νικητόπουλος υπερβάλλει εαυτόν στην διάνοιξη του νέου μονοπατιού στην περιοχή του Σελλά. Η εργασία που προσέφερε υπήρξε κοινώς ομολογούμενος εντυπωσιακή. Συμμετέχοντας στην κεντρική ομάδα που είχε αναλάβει την υλοποίηση για τον πλήρες  καθαρισμό του μονοπατιού,  άφησαν πίσω τους ένα μονοπάτι που όχι μόνο μπορείς να περπατήσεις αλλά μπορείς και να τρέξεις απολαμβάνοντας με ποιο έντονο τρόπο την διαδρομή , όπως άλλωστε και εγώ έκανα την μέρα εκείνη.!!  
Απολαύστε το παρακάτω βίντεο το πνεύμα προσέγγισης των τεκταινομένων στην περιοχή του ποταμού!
 
Μπορείτε να δείτε το παρακάτω βίντεο, πατώντας το Play, αλλά πρώτα να πατήσετε Pause στο LiveStream πάνω δεξιά του Blog,  με τίτλο ( ΧΡΗΣΙΜΑ ΝΕΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ  )
 

ΗΤΑΝ ΔΥΣΚΟΛΟ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΙΧΕ ΠΟΛΛΑ ΒΑΤΑ!

Πολλές φορές στην καθημερινότητα μας συνηθίζουμε να λέμε την γνωστή λαϊκή παροιμία «  Ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει ».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

 Και γενικότερα εννοούμαι ότι οι άνθρωποι που έχουν γνώσεις και ικανότητα κρίσης τα καταφέρνουν με οτιδήποτε κι αν ασχοληθούν. Λέγεται και για τους επιδέξιους και ικανούς ανθρώπους που δεν υποχωρούν, όποιο εμπόδιο κι αν συναντήσουν. Το λέω αυτό γιατί ο αγαπητός συντοπίτης μας Παναγιώτης Φωτεινόπουλος, συμμετείχε στην εθελοντική προσπάθεια που είχε οργανώσει ο Όμιλος Φίλων Τριπυλιωτών Αρκαδικού Ποταμού στην περιοχή του Σελλά, για την διάνοιξη του παλιού νεράβλακου στον Νερόμυλο της οικογένειας των Αργυροπουλαίων και βρήκε πολλές δυσκολίες  στο έργο , άλλα δεν πτοήθηκε. Ο κύριος Φωτεινόπουλος, είναι ένας εξαιρετικά πετυχημένος επαγγελματίας στην περιοχή της Κυπαρισσίας, με έντονη δράση στα κοινά. Συναισθηματικά φορτισμένος, από την περιοχή, καθώς έζησε όμορφες και ιδεατές στιγμές στην παιδική του ηλικία στο ποτάμι, αφού ως γνωστόν κατάγεται από το πιο πάνω  χωριό Δάρα.  Έτσι ανέλαβε την διάνοιξη του ποιο δύσκολου σημείου και δη της αρχής του μονοπατιού, στην δυτική πλευρά του Νερόμυλου που είχε πάρα πολλά βάτα κλπ. Ουσιαστικά στο σημείο αυτό πέραν της εισόδου για το νέο μονοπάτι,  καθάρισε τον ίδιο τον Νερόμυλο από κλαριά, βατα σκιντα κλπ.!!!  Και το πραγματοποίησε με αγάπη , υπομονή και καρτερικότητα , αφού όπως δηλώνει στο παρακάτω βίντεο ελκύεται από τις δραστηριότητες  και το όραμα του Ομίλου Φίλων  Τριπυλιωτών Αρκαδικού Ποταμού.
 
Μπορείτε να δείτε το παρακάτω βίντεο, πατώντας το Play, αλλά πρώτα να πατήσετε Pause στο LiveStream πάνω δεξιά του Blog,  με τίτλο ( ΧΡΗΣΙΜΑ ΝΕΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ  )
 

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΖΟΥΡΤΣΑΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΠΟΤΑΜΟ - ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ , ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Ο Paulo Coelho  αναφέρει: «O άνθρωπος βελτιώνεται καθώς
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΖΟΥΡΤΣΑΝΟΣ
ακολουθεί το δρόμο του. Αν περιμένει να βελτιωθεί προτού πάρει μια  απόφαση, δεν θα προχωρήσει ποτέ». Ο Θανάσης Ζουρτσάνος από την Κυπαρισσία, μέλος του Ομίλου Φίλων Τριπυλιωτών Αρκαδικού Ποταμού, συμμετείχε δυναμικά στην πρόσφατη διάνοιξη του νέου μονοπατιού στον Αρκαδικό Ποταμό, στην περιοχή του Σελλά. Η αναφορά στον Paulo Coelho  σε σχέση με το  τον αγαπητό Θανάση γίνεται γιατί ανακάλυψα έναν άνθρωπο βαθιά φιλοσοφημένο, στοχαστή και πολυταξιδεμένο σε μακρινά μέρη όπως το Νεπάλ κα.,  αναζητώντας  περιπέτεια αλλά και extreme  εμπειρίες. Ωστόσο, δηλώνει ξεκάθαρα ότι η εμπειρία που νιώθει σε αυτό το ταξίδι ανάπτυξης του Αρκαδικού Ποταμού, είναι μοναδική , εξαιρετική και μη συγκρίσιμη με αυτά που έχει ζήσει.  Με οδηγούς σκέψεις από ψήγματα φιλοσοφίας  Ηράκλειτου και  Πυθαγόρα σε τέρψη φιλοσοφίας στο μονοπάτι του  Νερόμυλου, με τις αισθήσεις στο maximum και την υπερβατική προσέγγιση του νοήματος που δίνει η εν λόγω συμμετοχή  να κορυφώνονται στην ζούγκλα του    Αρκαδικού Ποταμού!!!
 
Μπορείτε να δείτε το παρακάτω βίντεο, πατώντας το Play, αλλά πρώτα να πατήσετε Pause στο LiveStream πάνω δεξιά του Blog,  με τίτλο ( ΧΡΗΣΙΜΑ ΝΕΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ  )
 

H καλύτερη εκδίκηση είναι η λήθη.... Να πνίγεις έναν εχθρό στην σκόνη της μηδαμινότητάς του. ~~ Baltasar Gracian

  Τραγικό το χάσιμο χρόνου να μαλώνεις με έναν  ανόητο και φανατικό που δε νοιάζεται για την αλήθεια, αλλά μόνο για τη νίκη των πεποιθήσεω...