Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

ΤΡΙΠΥΛΗ : ΤΟ ΜΑΖΕΜΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ!!!

ΓΡΗΓΟΡΗΣ & ΜΠΑΜΠΗΣ
ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Oπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ξεκίνησε το μάζεμα της ελιάς στην περιοχή Τριφυλίας,  και ειδικά στα χωριά της ΤΡΙΠΥΛΗΣ και δη το Σελλά. Το γεγονός όμως ότι και κατά την φετινή χρονιά στην διάρκεια του  φθινοπώρου,  οι βροχές ήταν σχετικά λίγες, αλλά δεν επηρέασε το καρπό σε μεγάλο βαθμό.  Φέτος φαίνεται να είναι μια καλή χρονιά σε παραγωγή, κάτι το οποίο ισχύει γενικότερα για την περιοχή της Τριφυλίας. Οι αποδόσεις μέχρι τώρα είναι αρκετά καλές και οι τιμές κυμαίνονται στα 2,5  με 3 ευρώ για το λάδι της μαυρολιάς όπου γίνονται εμπορικές πράξεις αυτές τις ημέρες. O χρόνος έναρξης της συγκομιδής εξαρτάται από το χρόνο που η ελιά αποκτά τη μεγαλύτερη περιεκτικότητά της σε λάδι. Κάθε περιοχή έχει το δικό της χρόνο ωρίμανσης. Η συγκομιδή στη   περιοχή Τριπυλης  αρχίζει τον Νοέμβριο κορυφώνεται μέχρι στα μέσα Δεκεμβρίου και ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο.  Το μάζεμα της ελιάς παίζει σημαντικό ρόλο στην καλλιέργειά της και στην ποιότητα του λαδιού.  Στην σημερινή εποχή, είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι συγκομιδής και πολλά σύγχρονα μηχανήματα έχουν αντικαταστήσει το χέρι του καλλιεργητή και έχουν κάνει τη διαδικασία ευκολότερη και οικονομικότερη. Ωστόσο, είναι ευρέως γνωστό ότι ο παραδοσιακός τρόπος με το χέρι δεν μπορεί να αντικατασταθεί με κανένα σύγχρονο τρόπο, για τον απλούστατο λόγο, ότι  προστατεύει το δένδρο και επιλέγει την ελιά.  

 
ΣΕΛΛΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΣ
 Από τα  παλιά χρόνια στα χωριά μας, το μάζεμα της ελιάς, όπως και η καλλιέργειά της ήταν οικογενειακή υπόθεση και παραμένει εν πολλοίς μέχρι σήμερα στην περιοχή μας. Αν και στο κάμπο με τους μεγάλους ελαιώνες, ο τρόπος και η σύνθεση έχει σταδιακά αλλάξει Η ύπαιθρος εγκαταλείφθηκε και οι ελαιοπαραγωγοί προσπαθούν να εισάγουν βιομηχανικές μεθόδους καλλιεργειών, που θα μειώνουν τα εργατικά χέρια και  παράλληλα αυξάνουν την  παραγωγή.

 
ΒΑΣΙΛΗΣ Π. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
 (ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΟΥ)
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΜΥΛΟΣ
ΣΕΛΛΑΣ 27 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011
Η ελαιοκομία είναι μια δύσκολη γεωργική καλλιέργεια και όχι πάντα αποδοτική. Παρόλα αυτά παρουσιάζετε αυξανόμενη και βελτιωμένη όσον αφορά τις μεθόδους καλλιέργειας, τη συγκομιδή των καρπών και την παραγωγή του ελαιόλαδου, το οποίο είναι προϊόν μεγάλης αξίας και γίνετε κάθε μέρα και πιο περιζήτητο.Στα χωριά μας,  από γενιά σε γενιά μέχρι και σήμερα, παραμένει ύψιστη ηθική υποχρέωση κάθε οικογένειας, τόσο  η καλλιέργεια,  όσο η ετήσια  συντήρηση και το μάζεμα των ελιών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου
- Παρακαλουμε αφηστε το σχολιο σας στα Ελληνικα και σε κοσμιο υφος.
Σχολια με greeklish και υβριστικου περιεχομενου θα διαγραφονται.
- H Ομαδα Διαχειρισης του Sella News Nemesis Blog δεν αντιπαρατιθεται και δεν συνδιαλεγεται με τους αναγνωστες στο πεδιο σχολιασμου,σχετικα με δημοσιευσεις και αρθρα(με μονη εξαιρεση διαδικαστικα-λειτουργικα θεματα του ιστολογιου).
- Οι αποψεις των αναγνωστων δεν αντιπροσωπευουν τις θεσεις του blog και αποτελουν αποκλειστικα προσωπικες τους τοποθετησεις

H καλύτερη εκδίκηση είναι η λήθη.... Να πνίγεις έναν εχθρό στην σκόνη της μηδαμινότητάς του. ~~ Baltasar Gracian

  Τραγικό το χάσιμο χρόνου να μαλώνεις με έναν  ανόητο και φανατικό που δε νοιάζεται για την αλήθεια, αλλά μόνο για τη νίκη των πεποιθήσεω...