Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΡΙΠΥΛΗ : H ΟΡΕΙΝΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ !

Η περιοχή ανήκε στο Βασίλειο του Νέστορα. Στην Τριπύλη είχε τα κοπάδια του αλλά και τους δρυοκόπους (ξυλοκόποι για τις δρυς) ξύλο κατάλληλο για τα πλοία. Η διαδρομή ήταν Χώρα- Μανιάκι- Βούτενα- Κλωνί- Ραπτόπουλο. Σε μικρή απόσταση είναι οι αρχαιολογικοί χώροι της Αμφιγένειας και της Περιστεριάς στη διαδρομή Ραπτόπουλο – Κυπαρισσία. Η Κοινότητα Τριπύλης είναι η καρδιά της Τριφυλίας (τρεις φυλές ).


Περισσότερο φως στην Ιστορία έριξαν:


α) ο Άγγλος καθηγητής Τζον Τσάντγουϊκ (John Chadwick) λάτρης της Αρχαίας Ελλάδας που το 1952 μαζί με τον συμπατριώτη του Μάικλ Βέντρις (Michael Ventris) κατάφεραν να διαβάσουν την Γραμμική γραφή Β΄ από τις πινακίδες που βρέθηκαν στα παλάτια του Νέστορα στην Πύλο αλλά και την Κνωσό.

β) Ο αρχαιολόγος Σπύρος Μαρινάτος που έκανε τη δεκαετία του 60 τις ανασκαφές και αποκάλυψε την Αμφιγένεια στην περιοχή Ελληνικό της Μουριατάδας και την Περιστεριά σε μικρή απόσταση, ποιο χαμηλά προς το χωριό Ράχες. Όμως ο σπουδαίος αυτός αρχαιολόγος δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο του αφού πέθανε από ατύχημα στον αρχαιολογικό χώρο Ακρωτήρι της Σαντορίνης. Η Αμφιγένεια είναι αρχαιότατη ομηρική πόλη (Ιλ. Β 593), τα ερείπια της χρονολογήθηκαν από την κεραμική στην υστερομυκηναϊκή περίοδο του 13ο π.Χ. αιώνα.


Στο έδαφος της Μεσσηνίας που είναι στο κέντρο της Μεσογείου με καλό κλίμα και εύφορα εδάφη διαδραματίζεται ανά τους αιώνες (6 χιλιετίες) το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του ανθρώπου. Είναι η περιοχή μας που σίγουρα πρωτοκατοικήθηκε και φιλοξένησε πολλές φυλές. Ιδιαίτερα στην περιοχή που ονομάστηκε Τριφυλία από το 2000 π.Χ. κατοίκησαν 3 φυλές:

1) Των Καυκόνων-Παρωρεατών-Πυλίων,
2) των Μινυών,
3) των Αιτωλοηλείων.
Οι Καύκωνες και Παρωρεάται πήραν το όνομα εκ της μορφολογίας του εδάφους της Τριφυλίας,( παρωρεία= περιοχή στους πρόποδες όρους), αφ’ ετέρου κοιλάδα- κοίλο έδαφος- (καβ = κοίλον και λατινικά cavus) Καύκωνες. Με τους κατοίκους αυτούς αργότερα ήρθαν και συγχωνεύτηκαν από τη Θεσσαλία κάτοικοι Πελασγικής καταγωγής (προερχόμενοι από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη της ομοφυλίας των Αρίων) που θεμελίωσαν το κράτος των Πυλίων εκδιώκοντας τον Πύλο και του Λέλεγες. Οι Πύλιοι με βασιλείς από τον οίκο των Νηλειδών αναδεικνύουν πολιτισμό. Στα Ομηρικά έπη(Ιλ.Β593) αναφέρεται η έντονη πολιτική ζωή των Πυλίων στους οποίους ανήκει και η Αμφιγένεια και η Περιστεριά. Το 1150 π.Χ. οι Μινύες, απόγονοι των Αργοναυτών, λαός τολμηρός και ναυτικός ,έδιωξαν το βασίλειο των Νηλειδών. Έκτισαν πόλεις με φρούρια οι οποίες είχαν συνεκτικό δεσμό το θρησκευτικό κέντρο στην Τριφυλία εκεί όπου λάτρευαν τον Ποσειδώνα. Τον 8ο αιώνα π.Χ. ενώθηκαν και με τα Ελληνικά φύλα Αιτωλούς και Ηλείους οι οποίοι πέρασαν τον Αλφειό.

Το 1700 π.Χ. εκ των Πελασγών εμφανίστηκαν οι Αχαιοί, λαός ευφυής και πολεμικός. Οι Αχαιοί κατοίκησαν από την Θεσσαλία μέχρι την Κρήτη το 1400 π.Χ. ενώ στις Μυκήνες αναπτύσσουν τον Κρητομυκηναϊκό πολιτισμό. Το 1500 π.Χ. έγινε και η έκρηξη του Ηφαιστείου της Σαντορίνης που άλλαξε το χάρτη της περιοχής.

Συγχρόνως με τους Αχαιούς εμφανίστηκε μια μικρή φυλή στη Φθία με το όνομα Έλληνες – Σελλοί καταγόμενοι από τη Δωδώνη του Πελασγικού Διός Σελλών ή Ελλών, άνθρωποι επιφανείς (σέλας = λάμψη, σελήνη, κ.λ.π.) έχουν θέση σπουδαία στον κόσμο των Αχαιών και εκπροσωπούνται υπό του ιδεώδους του ήρωα Αχιλλέα.


Το όνομά τους κατά τους πρώτους ιστορικούς χρόνους δόθηκε σε όλο εκείνο το συγχώνευμα των φυλών που ονομάστηκαν πλέον Έλληνες. Από τον 7ο αιώνα μέχρι τον 11ο αιώνα μεταξύ των 40 σημαντικότερων πόλεων της Πελοποννήσου ήταν και η Κυπαρισσία που τότε λεγόταν Αρκαδιά (ονομάστηκε έτσι τα χρόνια του Βυζαντίου επειδή είχε πολλούς Αρκάδες).


Στο λιμάνι της Κυπαρισσίας είχε αναπτυχθεί το εμπόριο, αφού η περιοχή είχε πολλά γεωργικά προϊόντα ιδιαίτερα κρασί αλλά και μετάξι. Οι πεδινές περιοχές για το λόγο αυτό, δέχονταν επιδρομές πειρατών και βαρβάρων υποχρεώνοντάς τους κατοίκους να απομακρύνονται από τα παράλια και να μετακινούνται προς το Ραφτόπουλο και άλλα κέντρα. Τότε εγκαταστάθηκαν στην περιοχή και Σλάβοι οι οποίοι αφομοιώθηκαν με τον ντόπιο πληθυσμό ο οποίος πύκνωσε ξανά γιατί είχε μειωθεί από λοιμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου
- Παρακαλουμε αφηστε το σχολιο σας στα Ελληνικα και σε κοσμιο υφος.
Σχολια με greeklish και υβριστικου περιεχομενου θα διαγραφονται.
- H Ομαδα Διαχειρισης του Sella News Nemesis Blog δεν αντιπαρατιθεται και δεν συνδιαλεγεται με τους αναγνωστες στο πεδιο σχολιασμου,σχετικα με δημοσιευσεις και αρθρα(με μονη εξαιρεση διαδικαστικα-λειτουργικα θεματα του ιστολογιου).
- Οι αποψεις των αναγνωστων δεν αντιπροσωπευουν τις θεσεις του blog και αποτελουν αποκλειστικα προσωπικες τους τοποθετησεις

H καλύτερη εκδίκηση είναι η λήθη.... Να πνίγεις έναν εχθρό στην σκόνη της μηδαμινότητάς του. ~~ Baltasar Gracian

  Τραγικό το χάσιμο χρόνου να μαλώνεις με έναν  ανόητο και φανατικό που δε νοιάζεται για την αλήθεια, αλλά μόνο για τη νίκη των πεποιθήσεω...