Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΤΟ ΣΕΛΛΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤEΡΑ (15-09) , ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΗΤΑ!

Την ερχόμενη Δευτέρα στο Σελλά γιορτάζει για δεύτερη φορά φέτος το πανέμορφο ιστορικό "Μοναστήρι" που βρίσκεται στην κορυφή του βουνού Άη-Λιά.  Το εν λόγω παλιό μοναστήρι ονομάζεται  Άη-Νικήτας, και το οποίο είναι πάρα πολύ παλαιο. Από εκκλησιαστική άποψη , ο Άη Νικήτας δεν είναι ακριβώς μοναστήρι με καλόγερους και ηγούμενο, που μπορεί κανείς να υποθέσει,  από την ονομασία μοναστήρι,  αλλά παρεκκλήσι, που ανήκει στο Ναό της Αγίας Τριάδος του χωριού Σελλά. Επικράτησε να ονομάζεται μοναστήρι, επειδή υπήρξε κάποτε μοναστήρι, που στην ακμή του είχε ιδιόκτητα κτήματα, γιδοπρόβατα, περιβόλια με ελιές και αμπέλια. Στις 15 Σεπτεμβρίου   για το Σελλά είναι μεγάλη γιορτή  καθώς γιορτάζει το άμορφο  αυτό μοναστήρι  -  ο Αι Νικήτας μας !!  Σε υψόμετρο επτακοσίων και πλέον μέτρα,  η εκκλησιά του Αι Νικήτα φαντάζει εδώ και εκατοντάδες χρόνια αγέρωχη μέσα στο χρόνο να αγναντεύει την Τριπύλη και στο βάθος τον Κυπαρισσιακό κόλπο. 
Το "μοναστήρι" είναι αφιερωμένο επ' ονόματι του Αγίου Νικήτα, αλλά γιορτάζεται επιπλέον  και της Ζωοδόχου Πηγής.
Ο Αγιος Νικήτας γιορτάζει στις 15 /09
Η Ζωοδόχου Πηγή, είναι κινητή γιορτή -  και γιορτάζεται αμέσως μετά το Πάσχα.

"Να δούμε επομένως,  μερικά στοιχεία για τις παραπάνω εορτές της Χριστιανοσύνης "

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ
Μεγαλομάρτυρας της εκκλησίας, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 15 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Νικήτας. Ο Νικήτας καταγόταν από επιφανή οικογένεια Γότθων (Γερμανών) της πέραν του Ίστρου ποταμού (Δούναβη) χώρας. Από μικρό παιδί έγινε χριστιανός, χάρη στον τοπικό μητροπολίτη Θεόφιλο, που είχε λάβει μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο (325). Μαρτύρησε επί της πυράς με διαταγή του βασιλιά των Γότθων Αθανάριχου, όταν αρνήθηκε να προσχωρήσει στην αίρεση του Αρειανισμού, που πρέσβευε ο ομοεθνής του άρχοντας.
Η ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ
Η γιορτή της Ζωοδόχου Πηγή, που γιορτάζει η εκκλησία μας την Παρασκευή της Διακαισημίου (
την πρώτη εβδομάδα μετά το ΠΑΣΧΑ, είναι γιορτή της Παναγίας μας. Ονομάζεται δε και έτσι, γιατί γέννησε τη Ζωή, που είναι ο Χριστός. Η γιορτή ανήκει στις λεγόμες Κινητές γιορτές, και ονομάζονται έτσι, οι γιορτές του Τριωδίου και του Πεντηκοσταρίου, που έχους ως κέντρο την μέρα του Πάσχα. Το Tριώδιο (10 εβδομάδες, δηλαδή 70 ημέρες) προηγείται της Kυριακής του Πάσχα, το δε Πεντηκοστάριο (7 εβδομάδες, δηλαδή 50 ημέρες) ακολουθεί.  Oι εορτές αυτές ονομάζονται κινητές, γιατί δεν έχουν σταθερά ημερομηνία, εν αντιθέσει με τις άλλες εορτές του εκκλησιαστικού έτους που έχουν σταθερά ημερομηνία και λέγονται ακίνητες. Tών κινητών εορτών η ημερομηνία κάθε χρόνο αλλάζει. Eξαρτάται από την ημερομηνία του Πάσχα. Όταν το Πάσχα είναι πρώιμο, έρχονται και αυτές ενωρίτερα· όταν το Πάσχα είναι όψιμο, αυτές έρχονται αργότερα. H εορτή της Zωοδόχου Πηγής εορτάζεται την Παρασκευή της Διακαινησίμου, δηλαδή την εβδομάδα που ακολουθεί αμέσως μετά το Πάσχα. Mετά την Aνάστασι είναι η πρώτη εορτή του Πεντηκοσταρίου. Eορτάζεται την ωραία εποχή της ανοίξεως μέσα στο κλίμα της πασχαλινής χαράς και αγαλλιάσεως.  H Zωοδόχος Πηγή είναι μία εορτή πρός τιμήν της Παναγίας. δεν έχει σχέσι με τη ζωή της υπεραγίας Θεοτόκου, όπως οι άλλες γνωστές θεομητορικές εορτές, λόγου χάριν τα Eισόδια. Ο Eυαγγελισμός ή η Kοίμησις της Θεοτόκου. H εορτή αυτή έχει σχέσι με τις θαυμαστές επεμβάσεις της Παναγίας πρός σωτηρίαν δυστυχών και ταλαιπώρων ανθρώπων που την επικαλέσθηκαν με πίστι.  H Zωοδόχος Πηγή μας υπενθυμίζει τα θαύματα, που έκανε η Παναγία σε ένα ωρισμένο ναό της στον τόπο εκείνο που προκαλεί τη συγκίνησι κάθε Έλληνος.
Ta παραπάνω στοιχεία  για τις γιορτές της χρυστιανοσύνης, αντληθηκαν απο την ηλεκτρονική πηγή : iliaxtida.wordpress.com

Ας δούμε και μερικά χρήσιμα ιστορικά στοιχεία,  για τον Αγιο Νικήτα του Σελλά Μεσσηνίας, από σχετικές αναφορές της  τοπικής αυτοδιοίκησης, που αναφέρουν, ότι :
".....Το μοναστήρι Αι Νικήτας,  χτίστηκε μέσα στην καταχνιά του παρελθόντος. Την ακριβή χρονολογία ανέγερσής του, δεν την ξέρει κανείς. Πιθανολογείται πως χτίστηκε γύρω στο 16ο αιώνα κι είναι εξακριβωμένο ότι αναστηλώθηκε στα 1881.   Επίσημα το βλέπουμε καταγεγραμμένο, το έτος 1697, σ’ ένα κατάλογο εκκλησιών, στα Γενικά Αρχεία (Γκριμάνι) Βενετίας «... Εις το βουνό είναι παλαιό μοναστήρι, εκκλησία του Αγίου Νικήτα. Σκεπασμένη με θόλο. Έχει χωράφια ενός ζευγαριού, αφιερώματα των Χριστιανών παλαιόθεν». Στα 1697, το Σελλά είχε είκοσι πέντε εκκλησίες!! Ένα ολόκληρο χωριό θα μπορούσαν να φτιάξουν μαζί όλες αυτές οι εκκλησίες...."




Μπορείτε να επισκεφτείτε το μοναστήρι την εν λόγω ημέρα, καθώς ο δρόμος είναι σε αρκετά καλή κατάσταση και βατός για τα ΙΧ. Είναι σίγουρο ότι θα αποζημιωθείτε ψυχικά και αισθησιακά στο μέγιστο βαθμό. Η διαδρομή στο βουνό μετά το Σελλά και μέχρι το μοναστήρι θα σας μείνει αξέχαστη, καθώς το δάσος είναι απαράμιλλης ομορφιάς και η λειτουργία στο μοναστήρι ξεχωρίζει και είναι απολύτως βέβαιο, ότι θα αγαλλιάσει την ψυχή και την καρδιά! 
Ο Διαχειριστής του ΣΕΛΛΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  Blog News Nemesis , Βασίλειος Αργυρόπουλος.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου
- Παρακαλουμε αφηστε το σχολιο σας στα Ελληνικα και σε κοσμιο υφος.
Σχολια με greeklish και υβριστικου περιεχομενου θα διαγραφονται.
- H Ομαδα Διαχειρισης του Sella News Nemesis Blog δεν αντιπαρατιθεται και δεν συνδιαλεγεται με τους αναγνωστες στο πεδιο σχολιασμου,σχετικα με δημοσιευσεις και αρθρα(με μονη εξαιρεση διαδικαστικα-λειτουργικα θεματα του ιστολογιου).
- Οι αποψεις των αναγνωστων δεν αντιπροσωπευουν τις θεσεις του blog και αποτελουν αποκλειστικα προσωπικες τους τοποθετησεις

H καλύτερη εκδίκηση είναι η λήθη.... Να πνίγεις έναν εχθρό στην σκόνη της μηδαμινότητάς του. ~~ Baltasar Gracian

  Τραγικό το χάσιμο χρόνου να μαλώνεις με έναν  ανόητο και φανατικό που δε νοιάζεται για την αλήθεια, αλλά μόνο για τη νίκη των πεποιθήσεω...