Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

ΤΑ ΓΕΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΑΡΚΑΔΙΚΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ!

Το πάρκο του Ομίλου Φίλων Τριπυλιωτών Αρκαδικού Ποταμού, δεν είναι μόνο φιλόξενο για τους επισκέπτες, της περιοχής, είναι και ενα εξαιρετικό τοπίο στο οποίο βρίσκουν καταφύγιο  τα άγρια και  πανέμορφα πουλιά. Η βιοποικιλότητα του ποταμού είναι εξαιρετικά σημαντική πέρα της υδρόβιας ζωής τα πουλιά έχουν έντονη την παρουσία τους  κατά μήκος του ποταμού.  Συγκεκριμένα   πριν από λίγες μόνο ημέρες, ο  συντοπίτης  μας Νικόλαος Φωτεινόπουλος απο το χωριό Δάρα στον περίπατο που έκανε στο πάρκο, αντάμωσε ένα μικρό σχετικά ΓΕΡΑΚΙ το οποίο περιφερόταν μέσα στο πάρκο. Το μικρό γεράκι όπως ήταν φυσικό προκάλεσε  έντονο ενδιαφέρον και περιέργεια!  Ήταν εξαιρετικά εύκολο  να το πάρει στα χέρια του ο Νικος, καθώς τόσο η εμπειρία ,όσο  η εξοικείωση και η αγάπη που έχει για το δάσος και την Φύση, του έχει δώσει πλέον τις δεξιότητες να αντιμετωπίσει ορθολογικά τα πάντα  σχετικά με την αυτή. ( Πάνω από μια εικοσαετία προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του,  δίνοντας  την μάχη τόσο για την προστασία,  όσο και για την καταστολή πυρκαγιών, καθώς υπηρετεί με την ιδιότητα του πυροσβέστη στην τοπική μονάδα της Κυπαρισσίας). Ο Νίκος εξέτασε το γεράκι μήπως και ήταν τραυματισμένο και αφού το θαύμασε προσεκτικά και για αρκετή ώρα, στην συνέχεια όπως ήταν φυσικό, το άφησε και πάλι ελεύθερο ,έτσι ώστε να μπορέσει να μεγαλώσει μαζί με το είδος του.
Ωστόσο, είχε την ευγενή καλοσύνη να μας κανει κοινωνούς σε αυτή την θεσπέσια εμπειρία που βίωσε, στέλνοντας στο SELLA MESSINIAS BLOG NEWS,  υπέροχες φωτογραφίες, στις οποίες  μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε το μικρό αλλά υπέροχο γεράκι του ΑΡΚΑΔΙΚΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ στην περιοχή Σελλά- Δάρα.


ΓΕΡΑΚΙ ΣΤΟΝ ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΠΟΤΑΜΟ- ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΕΛΛΑ ΜΕ ΔΑΡΑ

ΓΕΡΑΚΙ ΣΤΟΝ ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΠΟΤΑΜΟ-ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΕΛΛΑ


" Τα γεράκια είναι, γενικώς, μικρού έως μεσαίου μεγέθους αρπακτικά ημερόβια πτηνά. Το κεφάλι είναι σχετικά μεγάλο και ο λαιμός βραχύς. Το ράμφος είναι γαμψό και η άνω σιαγόνα (ραμφοθήκη), φέρει εγκοπή ή οδοντική προεξοχή που, όταν το ράμφος είναι κλειστό, εφαρμόζει με αντίστοιχη εσοχή στην κάτω σιαγόνα, χρησιμεύει δε για τον ακρωτηριασμό των θηραμάτων τους.
 

Το χαρακτηριστικό ράμφος ενός γερακιού

Κυνηγετική συμπεριφορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Τα πόδια είναι ισχυρά και φέρουν μακριά, άνισα μεταξύ τους δάκτυλα, με κυρτούς, αγκιστροειδείς γαμψόνυχες.
Οι φτερούγες είναι λεπτές, μακριές, δρεπανοειδείς και οξύληκτες με 10 συνήθως πρωτεύοντα ερετικά φτερά και, από 11 έως 26 δευτερεύοντα. Η ουρά είναι μέσου ή μεγάλου μεγέθους και φέρει 12-14 πηδαλιώδη φτερά. [10]
Στα περισσότερα γεράκια εμφανίζεται φυλετικός διμορφισμός, με τα θηλυκά να είναι σχεδόν πάντοτε μεγαλύτερα και βαρύτερα. Τα φύλα διαφέρουν συνήθως σε εμφάνιση, αλλά μπορεί να είναι και όμοια.
Τα γεράκια περιλαμβάνουν μερικούς από τους καλύτερους θηρευτές του ιπτάμενου κόσμου και, σίγουρα, τους ταχύτερους[11]. Μερικά είδη, όπως ο Πετρίτης, κυνηγάνε με εφορμήσεις μέσης ωριαίας ταχύτητας 200-250 χιλιομέτρων, ενώ έχουν καταγραφεί και ταχύτητες που πλησιάζουν τα 400 χιλιόμετρα. [12]
Κυνηγούν είτε ακολουθώντας την ουρά του θηράματος, είτε -συνηθέστερα- εποπτεύοντας το χώρο από κάποιο ύψος και εφορμώντας κάθετα την κατάλληλη στιγμή. Η όρασή τους είναι οξύτατη, περίπου 2,5 φορές μεγαλύτερη του ανθρώπου. [13] Αρκετά γεράκια χρησιμοποιούν την τεχνική της αιώρησης (Hovering), για ακριβέστερη εποπτεία του χώρου.
Κυνηγάνε την ημέρα, αλλά υπάρχουν και κάποια είδη που μπορεί να συνεχίζουν μέχρι αργά το βράδυ (λ.χ. Μαυροκιρκίνεζο)
Είναι αποκλειστικά σαρκοφάγα πτηνά και η λεία τους περιλαμβάνει ένα ευρύτατο φάσμα που, ξεκινάει από τα έντομα, τα αμφίβια, τα ερπετά και φτάνει μέχρι κάποια μεγαλόσωμα θηλαστικά. Πάντως,η πλειονότητα των θηραμάτων τους είναι μικρά ή μεγάλα πτηνά όλων των ειδών.
Τα γεράκια δεν κατασκευάζουν φωλιά, αλλά χρησιμοποιούν στις περισσότερες περιπτώσεις, παλιές φωλιές άλλων πουλιών, όπως κορακοειδών (κουρούνες , καρακάξες κ.ο.κ.), ή άλλων αρπακτικών και δεν χρησιμοποιούν κάποιο ιδιαίτερο υλικό επίστρωσης.

Γεννάνε συνήθως 2-5 ανοιχτόχρωμα και πιτσιλωτά αυγά που τα επωάζει κυρίως το θηλυκό, για 30 ημέρες περίπου. Οι νεοσσοί, στα πρώτο χρόνο, έχουν μακρύτερα ερετικά φτερά , για να εξυπηρετούνται γενικότερες ανάγκες πτήσης ενός αρπακτικού. Με αυτόν τον εξοπλισμό μαθαίνουν τις βασικές δεξιότητες της πτήσης για να γίνουν αποτελεσματικοί και εξαίρετοι κυνηγοί στη φάση της ενηλικίωσης. " 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου
- Παρακαλουμε αφηστε το σχολιο σας στα Ελληνικα και σε κοσμιο υφος.
Σχολια με greeklish και υβριστικου περιεχομενου θα διαγραφονται.
- H Ομαδα Διαχειρισης του Sella News Nemesis Blog δεν αντιπαρατιθεται και δεν συνδιαλεγεται με τους αναγνωστες στο πεδιο σχολιασμου,σχετικα με δημοσιευσεις και αρθρα(με μονη εξαιρεση διαδικαστικα-λειτουργικα θεματα του ιστολογιου).
- Οι αποψεις των αναγνωστων δεν αντιπροσωπευουν τις θεσεις του blog και αποτελουν αποκλειστικα προσωπικες τους τοποθετησεις

H καλύτερη εκδίκηση είναι η λήθη.... Να πνίγεις έναν εχθρό στην σκόνη της μηδαμινότητάς του. ~~ Baltasar Gracian

  Τραγικό το χάσιμο χρόνου να μαλώνεις με έναν  ανόητο και φανατικό που δε νοιάζεται για την αλήθεια, αλλά μόνο για τη νίκη των πεποιθήσεω...