Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

"ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑΖΕΙ Ο ΤΡΙΠΥΛΙΩΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΜΕΤΟΙΚΙΣΕ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ..ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ! "

ΤΑΚΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Τον περασμένο Απρίλιο στην συνάντηση που είχα με τον  Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Αρκαδικού Ποταμού, διαπίστωσα ότι βρισκόταν σε πλήρη εγρήγορση καθώς  είχε  αναλάβει δράση έτσι ώστε το πάρκο να ήταν έγκαιρα  έτοιμο για να υποδεχτεί την μέρας της  Πρωτομαγιάς, πλήθος κόσμου τόσο από την περιφέρεια της Τριφυλίας, όσο και από όλο τον νομό Μεσσηνίας και όχι μόνο.  Συγκεκριμένα την μέρα εκείνη και κάθε πλέον πρωτομαγιά το πάρκο θα γιορτάζει τα γενέθλια του, καθώς όπως λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος " επειδή το πάρκο προσομοιάζει με μωρό..οφείλουμε να του κάνουμε τα γενέθλια". Την ημέρα εκείνη ο όμιλος πραγματοποιεί εκδήλωση στην οποία οι  επισκέπτες μπορούν να απολαύουν  τόσα τα εδέσματα  αλλά και μπάρμπεκιου όσο κυρίως να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία και αφορμή  για απόδραση στην φύση.
Στην επίσκεψη που πραγματοποίησα την Τρίτη μετά του Πάσχα στο πάρκο συνάντησα τον  πρόεδρο και αγαπητό φίλο Παναγιώτη Αδαμόπουλο με την σύζυγο του Ντίνα αλλά και τον Θανάση Αργυρόπουλο (Ματσούκα), με τον Δημήτρη Αδαμόπουλο, καθώς επίσης  και έναν εργάτη που έκοβε τα χορτάρια  με μηχάνημα μέσα στο πάρκο. Η σύζυγος του προέδρου μας πρόσφερε πασχαλινό τσουρέκι και μας έφτιαξε καφεδάκι στο υφιστάμενο  κιόσκι που έχει κατασκευάσει ο σύλλογος   για τους επισκέπτες. Είναι απόλαυση όταν τα απολαμβάνεις  στην όμορφη και συνάμα άγρια ομορφιά που περιβάλει το πάρκο με θέα τον  ιστορικό νερόμυλο των Αργυραίων, που είναι ακριβώς απέναντι από το εν λόγω πάρκο.  Πλήθος διαφορετικών δέντρων έχουν φυτευτεί στον χώρο του πάρκου, όπως καρυδιές, ροδιές, καστανιές, συκιές, μπουρνελιές, κερασιές, και πάρα πολλά αλλά δέντρα τα  οποία όταν μεγαλώσουν θα συνθέσουν έναν παράδεισο αναψυχής για τον επισκέπτη δίπλα στο ποτάμι. 
Ο πρόεδρος με εμφαντικό τρόπο επισημάνει...
" ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΣΦΥΖΕΙ ΑΠΟ ΖΩΗ...ΤΑ ΧΕΛΙΑ   ΟΙ ΒΙΔΡΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΕΝΑ ΣΠΑΝΙΟ ΠΟΥΛΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟΝ ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΠΟΤΑΜΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Η  ΑΛΚΥOΝΗ!!!! "

Ποιο είναι το περηφημο πουλί που ζει στον Αρκαδικό Ποταμό, και το τονίζει ο πρόεδρος;
Στην Βικιπαίδεια βρήκαμε τα εξής στοιχεία για το εν λόγω πανέμορφο πουλί του ΑΡΚΑΔΙΚΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ.

Αλκυόνη

(****) Αλκυόνη (αρχαία ελληνική: Αλκυών, επιστημονική ονομασία: Alcedo atthis) είναι θαλάσσιο αποδημητικό πτηνό, το κοινώς λεγόμενο ψαροπούλι ή θαλασσοπούλι ή και ακόμα μπιρμπίλι της θάλασσας.

Ανήκει στην οικογένεια των Αλκυονιδών. Φθάνει τα 18 εκατοστά σε μήκος. Το σώμα της είναι ασυνήθιστα μικρό και φέρει κοντά και λεπτά πόδεια. Το κεφάλι της είναι δυσανάλογα μεγάλο, σε σχέση με το σώμα, με ισχυρό ράμφος που είναι οξύ στην άκρη. Αντίθετα προς το κακόσχημο μέγεθός της το φτέρωμά της παρουσιάζει ποικιλία χρωμάτων που σπάνια απαντάται σε άλλα πτηνά.
Η Αλκυόνη κατοικεί σε πυκνόφυτες όχθες ποταμών, λιμνών, ιχθυοτροφείων καθώς και σε βραχώδεις ή θαμνώδεις ακτές των θαλασσών. Χαρακτηρίζεται άγριο και δύσπιστο πτηνό. Στην Ελλάδα φθάνει περίπου περί το τέλος του Καλοκαιριού, αρχές Σεπτεμβρίου και αναχωρεί περί τα τέλη Μαρτίου. Έχει σχετικά κοντά φτερά και πετά σε ευθεία, χαμηλά και σε μικρές αποστάσεις. Γεννά το Χειμώνα (Γενάρης) 5 - 9 λευκά σφαιρικά αυγά. Τρέφεται με ψάρια και για το λόγο αυτό το κρέας της δεν είναι νόστιμο. Αντίθετα όμως το πτέρωμά της είναι περιζήτητο για στολισμούς γυναικείων ενδυμάτων και καπέλων.
Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως το πουλί ήταν η Αλκυόνη, κόρη του βασιλιά Aίολου, που ο Δίας μεταμόρφωσε σε πτηνό μετά την αυτοκτονία της λόγω του θανάτου του αγαπημένου της, Κύηκα. Μάλιστα επειδή οι αλκυόνες γεννούν τα αυγά τους τον Ιανουάριο σε φωλιές μέσα στους βράχους, ο Δίας επέτρεψε στον ήλιο να λάμπει δυνατά και να ζεσταίνει τις αλκυόνες μέχρι να επωαστούν τα αυγά τους. Οι ζεστές αυτές μέρες του Γενάρη ονομάστηκαν γι' αυτό το λόγο αλκυονίδες μέρες.

O πρόεδρος αναφέρει χαρακτηριστικά : " ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΒΙΔΡΕΣ"

Ανατρέξαμε για άντληση πληροφοριών στην ****Βικιπαιδεια....σχετικά με τις Bίδρες και βρήκαμε τα εξής στοιχεία:

Βιδρα!
(***) H ευρωπαϊκή ενυδρίδα (Lutra lutra) είναι θηλαστικό, ευρωπαϊκό μέλος της οικογένειας των Μουστελιδών (μυιοϊκτίς), τυπικό είδος της βίδρας που χρησιμοποιεί ως ενδιαίτημα το γλυκό νερό. Είναι επίσης γνωστή ως βίδρα, ευρασιατική ενυδρίδα (ποτάμια), ή ενυδρίδα του Παλαιού Κόσμου, αλλά και ως κοινή ενυδρίδα. Συγγενεύει με το κουνάβι.  Η ενυδρίδα έχει κορμί μακρύ, ελαστικό και μυώδες, με παχιά γούνα, που κρατα στεγνό το σώμα της. Τα πόδια της είναι κοντά. Η θαλάσσια ενυδρίδα είναι μεγαλύτερη και βαρύτερη. Οι ενυδρίδες κολυμπούν γρήγορα, κουνώντας την ουρά και το ευλύγιστο σώμα τους. Χρησιμοποιούν σαν κουπιά τα πίσω πόδια τους, που έχουν νηκτικές μεμβράνες.
......
Ο σύλλογος έχει φτιάξει δυο καταπληκτικά μονοπάτια δίπλα από το ποτάμι με σκοπό το πρώτο να συνδέσει το πάρκο με το γεφύρι, στην πλευρά της περιοχής του Δάρα και το δεύτερο ξεκινά από την  κρεμαστή του νερόμυλου έως την  λεγομένη δεση. Με άλλα λόγια στα παλαιά χνάρια του νεράβλακου που εξυπηρετούσε τη ροή νερού για την υδροκίνηση στο νερόμυλο των Αργυραίων. Τα μονοπάτια μπορεί κανείς να τα διασχίσει άνετα και να απολαύσει σε όλη την διαδρομή μια πανδαισία χρωμάτων και αισθήσεων που συνθέτει το ήπιο και καταπράσινο τοπίο με την όχθη του Αρκαδικού ποταμού. Στην διαδρομή του πρώτου μονοπατιού, θα συναντήσετε ένα  μικρό ξύλινο γεφυράκι στο ρέμα που έρχεται από την περιοχή του Δάρα και αποτελείται από τρία κυπαρίσσια και σανίδες.
Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε και να ακούσετε τις πολύτιμες πληροφορίες  για την βιοποικιλότητα του ποταμού που είχε την τιμή και την καλοσύνη να μας παράσχει το πρόεδρος του εν λόγου ομίλου Τάκης Αδαμόπουλος.
Mπορείτε να δείτε το παρακάτω βίντεο, πατώντας το Play, αλλά πρώτα να πατήσετε Pause στο Live Stream πάνω δεξιά του Blog,  με τίτλο ( ΧΡΗΣΙΜΑ ΝΕΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ  )
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου
- Παρακαλουμε αφηστε το σχολιο σας στα Ελληνικα και σε κοσμιο υφος.
Σχολια με greeklish και υβριστικου περιεχομενου θα διαγραφονται.
- H Ομαδα Διαχειρισης του Sella News Nemesis Blog δεν αντιπαρατιθεται και δεν συνδιαλεγεται με τους αναγνωστες στο πεδιο σχολιασμου,σχετικα με δημοσιευσεις και αρθρα(με μονη εξαιρεση διαδικαστικα-λειτουργικα θεματα του ιστολογιου).
- Οι αποψεις των αναγνωστων δεν αντιπροσωπευουν τις θεσεις του blog και αποτελουν αποκλειστικα προσωπικες τους τοποθετησεις

H καλύτερη εκδίκηση είναι η λήθη.... Να πνίγεις έναν εχθρό στην σκόνη της μηδαμινότητάς του. ~~ Baltasar Gracian

  Τραγικό το χάσιμο χρόνου να μαλώνεις με έναν  ανόητο και φανατικό που δε νοιάζεται για την αλήθεια, αλλά μόνο για τη νίκη των πεποιθήσεω...