Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Η ΠΤΥΧΗ ΤΟΥ "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ" ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΩΣ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ!

Mερικές φορές μένει κανείς αποσβολωμένος, με το πώς αισθάνεται και βιώνει κανείς καταστάσεις που πραγματικά αποτελούν πεμπτουσία για τον  πολιτισμό που υποτίθεται ότι έχουμε ως κοινωνία.


Συγκεκριμένα η  Πόπη  Τσάβαρη  συγκαταλέγετε στους νεότερους κατοίκους στο Σελλά και  η οποία επένδυσε τα πάντα σε αυτό, καθώς πίστεψε το χωριό. Έτσι τόσο η ίδια όσο και η οικογένεια της εγκαταστάθηκαν και ένωσαν την πορεία της ζωής της οικογένειας με την πορεία και την ζωή στο Σελλα.  Η αγαπητή Πόπη μας θυμίζει κάτι που εκτιμώ ότι μεγάλο ποσοστό των συμπατριωτών μας αγνοεί... Ωστόσο, το λυπηρό είναι ότι περισσότερο  το αγνοεί η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και  οι φορείς που εκπροσωπούν την εκκλησία στο χωριό και οι οπαίοι είναι  αρμόδιοι για το συγκεκριμένο θέμα που θίγει η κυρία Τζάβαρη. Δεν μπορεί σε άλλα θέματα να δείχνουν υπέρβάλοντα ζήλο και σε αυτό να το αφήνουν να διαιωνίζεται και να προκαλεί προβλήματα σε κατοίκους του χωριού!
 Η Πόπη Τζάβαρη αναφέρει σχετικά:  
 Σήμερα γιορτάζει η εκκλησία του νεκροταφείου του Σελλά, και αρκετό καιρό σκεφτόμουν πως μπορούμε να προβάλουμε το σοβαρό πρόβλημα που παρουσιάζει τόσο η εκκλησία όσο και ο παρακείμενος χώρος του νεκροταφείου. Συγκεκριμένα να αναφέρω ότι η εκκλησία είναι  εντελώς παρατημένη όπως μπορείτε και να διαπιστώσετε στις παρακάτω φωτογραφίες. Προσωπικά διατίθεμαι να προσφέρω οικειοθελώς την προσωπική μου εργασία, έτσι ώστε να βάψω τον εσωτερικό τα χώρο αλλά εκτιμώ ότι αρχικά θα πρέπει να γίνουν αρκετές εργασίες που είναι απαραίτητες . Ασφαλώς, μέγιστο θέμα αποτελεί η καθαριότητα, αλλά κωλύεται η επίλυση  στο γεγονός ότι δεν υπάρχει παροχή νερού εν έτη 2014!
Επιπλέον πέριξ του νεκροταφείου υπάρχουν πλέον τρία σπίτια  και λόγο του γεγονότος ότι δεν γίνεται ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, το πρόβλημα της καθαριότητας γίνεται έντονο,  ειδικά τις μέρες που  η περιοχή  έχει δυνατούς ανέμους,  γεμίζει ο περιβάλλοντας χώρος σκουπίδια ( πλαστικά μπουκάλια, σακούλες κλπ) αλλά  και έντονη δυσοσμία! Στο νεκροταφείο αρκετά συχνά πραγματοποιούνται εκταφές και έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο τα μπάζα να πετιούνται εξω από αυτό και πολλές φορές μαζί και με τα λιωμένα παπούτσια των νεκρών. Και να ήταν μόνο αυτό !
Πολλές φορές μένουν και οστά σε κοινή θέα αρκετές ημέρες εκτεθειμένα στο χώρο! Να επισημάνω το γεγονός ότι δίπλα υπάρχει ένα χωνευτήρι ( μια πρόχειρη κατασκευή δηλαδή!!! ) και η οποία είναι πηγή μικροβίων , καθώς δεν έχουν ληφθεί  κατάλληλα μέτρα για την υγιεινή του εν λόγου χώρου. 
Δεν μιλάμε δε,  για το γεγονός ότι δεν υπάρχει ούτε ένα δένδρο στο νεκροταφείο !!! ( πραγματικά δεν έχω καταλάβει γιατί τα έκοψαν και γιατί τόσα χρόνια δεν υπήρξε μέριμνα για να φυτευτούν νέα δένδρα).
 Οι διαδρομές στον περιβάλλοντα χώρο είναι ανύπαρκτοι! Ο πατείς σε πατώ!!!  Τάφοι,  ενθεν και ενθεν, και αρκετοί είναι  ανοικτοί και όταν κανείς προσπαθεί να περάσει είναι αδύνατο πρακτικά να μην πατήσει πάνω στους τάφους  έτσι ώστε να μπορέσεις να το διασχίσεις!!!
Να αναφέρω χαρακτηριστικά την περίπτωση που  έγιναν  ταφές τριών  τoν αριθμό μιας  οικογένειας Σελλαίων, πέριξ της περίφραξης ( μια ανάσα κυριολεκτικά από τις κατοικίες μας ) ,  καθώς δεν υπάρχει άλλος χώρο, με αποτέλεσμα να υποφέραμε και να βιώναμε έντονο πρόβλημα με την δυσοσμία στην συνέχεια.
Τα τελευταία χρόνια ,  ο συμπατριώτης Παναγόπουλος  Δημήτριος ( Πλιας), χάρισε  κτήμα, έτσι ώστε  να γίνει προέκταση του νεκροταφείου  και να δοθεί επιπλέον χώρος σε ανάλογες περιπτώσεις που θα υπήρχαν νέες ταφές. Σκοπός της δωρεάς όπως καταλαβαίνει κανείς  ήταν να δοθεί μια σοβαρή λύση στο πρόβλημα της στενότητας στο χώρο και να χαλαρώσει σταδιακά αυτή κατάσταση συνωστισμού . Εκτιμώ ότι είναι καιρός πλέον οι νέες ταφές να γίνονται σε αυτό το χώρο και να απομακρύνεται σιγά σιγά από την στενή επαφή με τα κατοικήσιμα νεόκτιστα σπίτια πέριξ του νεκροταφείου. Να επισημάνω δε το γεγονός ότι εμείς οι κάτοικοι δίπλα από το νεκροταφείο, δεν καθίσαμε με σταυρωμένα χέρια, καθώς σε συνεργασία με τον γείτονα μου ασπρίσαμε την μάντρα, καθαρίσαμε , κάψαμε σκουπίδια κλπ ! Ωστόσο,  πιστεύουμε ότι αυτό δεν είναι αρκετό !  .Να υπενθυμίσω  ότι το νερό το πληρώνουμε πανάκριβα στο σημείο αυτό και για να έχουμε νερό χρησιμοποιούμε αντλίες με αποτέλεσμα να πληρώνουμε ανάλογο ρεύμα, καθώς, χρησιμοποιούμε  αντλίες για να φτάσει στο εν λόγω λόφο που βρισκόμαστε. Αντιλαμβάνεστε ότι τις μέρες που έχει διακοπή ρεύματος, απλα τοσο απλα δεν έχουμε νερό….
Αφήστε δε την περίπτωση ( ου μη γένοιτο ) να έχουμε φωτιά.!! Όχι μόνο δεν θα μπορέσουμε να σώσουμε τις περιουσίες μας, αλλά και να συμβάλουμε στην καταστολή για την περαιτέρω εξάπλωσης στο δάσος.
Τον τελευταίο χρόνο είχαν ξεκινήσει κάποιες εργασίες για να έρθει το νερό κανονικά και να μπει και η γραμμή νερού στο νεκροταφείο αλλά για λόγους που δεν γνωρίζω σταμάτησαν
 Κλείνοντας, θεωρώ ανεπίτρεπτο την σημερινή  εποχή να μην έχει το νεκροταφείο νερό!  Τέτοια φαινόμενα δεν τιμούν τον πολιτισμό !
Ελπίζω να γίνει άμεσα κάτι σχετικά με το θέμα από την νέα τοπική αυτοδιοίκηση!  Διαφορετικά δεν έχω αλλά λόγια να πω και θα επιβεβαιώσω την απογοήτευση και λύπη που νιώθω!  
   

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου
- Παρακαλουμε αφηστε το σχολιο σας στα Ελληνικα και σε κοσμιο υφος.
Σχολια με greeklish και υβριστικου περιεχομενου θα διαγραφονται.
- H Ομαδα Διαχειρισης του Sella News Nemesis Blog δεν αντιπαρατιθεται και δεν συνδιαλεγεται με τους αναγνωστες στο πεδιο σχολιασμου,σχετικα με δημοσιευσεις και αρθρα(με μονη εξαιρεση διαδικαστικα-λειτουργικα θεματα του ιστολογιου).
- Οι αποψεις των αναγνωστων δεν αντιπροσωπευουν τις θεσεις του blog και αποτελουν αποκλειστικα προσωπικες τους τοποθετησεις

H καλύτερη εκδίκηση είναι η λήθη.... Να πνίγεις έναν εχθρό στην σκόνη της μηδαμινότητάς του. ~~ Baltasar Gracian

  Τραγικό το χάσιμο χρόνου να μαλώνεις με έναν  ανόητο και φανατικό που δε νοιάζεται για την αλήθεια, αλλά μόνο για τη νίκη των πεποιθήσεω...